Uz Trumpa Rusi, ostatak svijeta za Clinton

U Rusiji bi Trump pobijedio Clinton sa čak 23 posto glasova više, ali bi u svakoj drugoj državi obuhvaćenoj anketom ona odnijela uvjerljivu pobjedu (Reuters)

Da cijeli svijet na izborima bira između demokratske kandidatkinje za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton i njenog republikanskog rivala Donalda Trumpa, ona bi nadmoćno pobijedila u svakoj državi planete – osim u Rusiji, pokazala je posljednja anketa.

U istraživanju javnog mnijenja WIN-a i Gallupa učestvovalo je gotovo 50.000 ljudi u 45 država svijeta, prenosi britanski list Independent.

U Rusiji bi Trump pobijedio Hillary Clinton sa čak 23 posto glasova više, ali bi u svakoj drugoj državi obuhvaćenoj anketom ona odnijela uvjerljivu pobjedu.

Najveća razlika između dva kandidata na američkim predsjedničkim izborima je zabilježena u evropskim državama, pa bi tako u Portugalu Hillary Clinton dobila čak 85 posto, a Trump samo pet posto glasova.

Tijesno u Kini

U Velikoj Britaniji bi odnos bio 64 posto za Hillary Clinton prema Trumpovih 15 posto, dok je 21 posto anketiranih izjavilo da ne zna kako bi glasali.

U Finskoj, Južnoj Koreji, Švedskoj, Kolumbiji, Meksiku, Austriji, Njemačkoj, Holandiji i Paragvaju bi Trump izgubio sa skoro 70 posto glasova, ili čak više, pokazala je anketa.

Osim Rusije, prema Trumpu su najprijateljskije raspoloženi u Kini, gdje bi on izgubio od Hillary Clinton sa tek devet procenata razlike.

Najnovije ankete u SAD-u pokazuju kako je Trump na putu da izgubi na predsjedničkim izborima zakazanim za 8. novembar, iako neki analitičari navode kako bi on ipak mogao okrenuti kampanju u drugom pravcu i da ima neke šanse da ostvari pobjedu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO