Norveška snimila ruske brodove na putu za Sredozemlje

Rusija je objavila da će 'Amiral Kuznjecov', nosač aviona iz sovjetskog doba, ojačati rusko vojno prisustvo u istočnom Mediteranu (AFP)
Rusija je objavila da će 'Amiral Kuznjecov', nosač aviona iz sovjetskog doba, ojačati rusko vojno prisustvo u istočnom Mediteranu (AFP)

Norveška vojska objavila je da je snimila rusku flotu, uključujući nosač aviona, opaženu uz norvešku obalu na putu za istočni Mediteran.

Stacioniran u Severomorsku, u Barentsovom moru, nosač “Admiral Kuznjecov” i sedam brodova u njegovoj pratnji snimljeni su u ponedjeljak u međunarodnim vodama oko Norveške.

“Dobili smo informacije da se kreću prema Sredozemlju”, rekla je vojna glasnogovornica Elisabeth Eikeland.

Dodala je da se ne događa često da tako puno brodova u grupi plovi oko Norveške.

Rusko vojno prisustvo

Rusija je u subotu objavila da će “Amiral Kuznjecov”, nosač aviona iz sovjetskog doba, ojačati rusko vojno prisustvo u istočnom Mediteranu, gdje ruske snage sudjeluju u ratu u Siriji.

Kremlj je u utorak objavio trenutni prekid zračnih napada ruske i sirijske vojske na Halep, kao “znak dobre volje”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da bi to trebalo omogućiti evakuaciju civila iz pobunjeničkih četvrti tog grada, koji je već mjesec dana meta intenzivnog bombardiranja.

“Rusija očekuje da će se i druge zemlje koje žele da se riješi sukob u Siriji pridružiti njenim naporima za normalizaciju situacije u Halepu”, kazao je Peskov.

Drugi najveći sirijski grad Halep podijeljen je između pobunjenika i Vlade Sirije, koja je, potpomognuta ruskim bombardiranjem, prije tri sedmice počela ofanzivu u svrhu osvajanja istočnog, pobunjeničkog dijela, u kojem je, prema podacima Ujedinjenih naroda, 275.000 civila i 8.000 pobunjenika.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO