Assadova supruga odbila ponude o napuštanju Sirije

Supruga predsjednika Bashara al-Assada smatrana je na početku 'novim i modernijim licem režima' (EPA)

Asma al-Assad, supruga predsjednika Sirije Bashara al-Assada, izjavila je u utorak da je u više navrata odbacila ponude da napusti zemlju zajedno s djecom.

“Nikada nisam pomislila da bih mogla biti negdje drugdje. Nudili su mi mogućnost da napustim Siriju, ili bolje reći, da pobjegnem iz Sirije”, rekla je četrdesetjednogodišnja Asma u prvom intervjuu za strane medije od kako je počeo građanski rat u Siriji.

“Te su ponude uključivale sigurnosne garancije i zaštitu za moju djecu, pa čak i finansijsku sigurnost”, rekla je ona.

“Ne morate biti genije da shvatite što su zapravo željeli. Nikad se nije radilo o dobrobiti ili o mojoj djeci – bio je to hotimičan pokušaj da se razbije povjerenje naroda u njegovog predsjednika.”

Amerikanci je nazvali ‘Pustinjskom ružom’

Zaposlena u investicijskoj banci, Asma se 2000. godine udala za predsjednika Assada, šest mjeseci nakon što je on preuzeo dužnost poslije smrti oca Hafeza al-Assada, te je bila predstavljena kao “moderna strana dinastije Assad”.

Bila je miljenica medija, pa ju je američki Vogue nazvao “Pustinjskom ružom”, no mediji su je zatim oštro kritizirali zbog šutnje prvih godina rata.

U zadnje dvije godine njena uloga je mnogo aktivnija.

Dok je u sirijskom sukobu rastao broj žrtava na najmanje 300.000, Asma se pojavljivala na snimkama uz djecu, sportiste i diplomce, što su Sjedinjene Američke Države osudile kao prezira vrijednu kampanju odnosa s javnošću.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO