Izručen autor ‘Dnevnika iz Guantanama’

Američki predsjednik Barack Obama upisao je u zadatke svog mandata zatvaranje logora Guantanamo (EPA)

Sjedinjene Američke Države izručile su u domovinu mauritanskog zatvorenika Mohamedoua Oulda Slahija, autora knjige Dnevnik iz Guantanama, objavio je Pentagon u ponedjeljak, a njegov dolazak potvrdila je i agencija iz Mauritanije.

Nakon tog transfera, u američkom vojnom zatvoru na Kubi, u koji su bili zatvarani osumnjičeni teroristi nakon napada 11. septembra 2001. godine, preostaje još 60 zatvorenika.

Mohamedou Ould Slahi ( 45) bio je bez suđenja zatočen u Guantanamu od augusta 2002. godine, a njegov povratak potvrdile su mauritanske vlasti.

“Neće odmah biti slobodan, jer će ga ispitati sigurnosne službe, pa će tek zatim biti vraćen porodici”, rekao je neimenovani izvor u Mauritaniji.

Mauritanska agencija za informiranje potvrdila je transfer i rekla da je to “plod diplomatskih napora” njegove zemlje, “koji su trajali godinama”.

Lažni iskazi

Uhapšen 2001. godine u Mauritaniji, Ould Slahi je bio isprva zatvoren u Jordanu, zatim u Afganistanu te u Guantanamu, što je u memoarima opisao kao “svjetsku turneju mučenja i ponižavanja”.

U Dnevniku iz Guantanama, objavljenom 2015. godine, koji je postao uspješnica, on opisuje kako je bio mučen i prisiljavan na priznanja te je davao lažne iskaze kako bi prekinuo torture.

Tako je, između ostalog, lažno priznao da je planirao atentat na CNN-ov toranj u Torontu.

Američke vlasti optužile su ga da je član Al-Kaide i član Hamburške ćelije koja je učestvovala u atentatima 11. septembra.

Američki predsjednik Barack Obama upisao je u zadatke svog mandata zatvaranje logora Guantanamo, što mu neće uspjeti, jer s Kongresom nije pronašao rješenje o budućem mjestu zatočenja zatvorenika koje se ne može osloboditi.

Kada je Obama preuzeo dužnost, u januaru 2009. godine, u Guantanamu su bila 242 zatvorenika.

Izvor: Agencije