Specijalne jedinice spremaju udar na ISIL u Mosulu

Iračka vojska intenzivno doprema pojačanja pred grad Mosul – najvažnije uporište oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Iraku.

No, sama operacija za preuzimanje kontrole nad gradom se suočava sa brojnim izazovima, od kompleksnih političkih odnosa u Iraku i izvan njega do nespremnosti iračke Vlade da se nosi sa velikim brojem izbjeglica u tom gradu.

Stotine pripadnika iračke vojske i antiterorističkih jedinica posljednjih dana stižu u mjesto Hazer, svega nekoliko kilometara od Mosula.

Kažu kako su spremni za preuzimanje grada.

„Mi, pripadnici specijalnih jedinica i Zlatnog odreda stigli smo jučer. Utvrđujemo pozicije i spremni smo za napredak ka Mosulu, čim dobijemo naredbe za to“, kaže Sayf al-Din Muhannad iz antiterorističke jedinice.

Učešće Peshmerga jedinica

I kurdske Peshmerga jedinice, koje ovo područje smatraju zonom svoga utjecaja, učestvovat će u bici za Mosul.

Iako ih centralne vlasti u Bagdadu optužuju kako su na drugim frontovima borbu protiv grupe ISIL iskoristili za ucrtavanje i širenje granica regije Kurdistan, oni tvrde da je situacija ovdje drugačija.

„Peshmerga snage rade u potpunoj koordinaciji s iračkom vojskom. Spremni smo za početak operacije oslobađanja Mosula, u kojoj će učestvovati i snage Međunarodne koalicije predvođene SAD-om, kako iz zraka tako i na tlu“, ističe Ato Zebari, zamjenik komandanta Peshmerga.

Situaciju dodatno usložnjava i prisustvo šiitskih paravojnih formacija koje se bore na strani vladinih snaga, a uživaju podršku Irana. Njihovo učešće u prethodnim operacijama u većinski sunitskim naseljima i gradovima, poput Mosula, nerijetko je rezultiralo sektaškim nasiljem.

Kao dio međunarodne koalicije, u operaciji  želi učestvovati i Turska. Zvanična Ankara tvrdi kako iračka vojska nije u stanju sama protjerati ISIL iz Mosula, ali i da bi prisustvo turskih trupa spriječilo sektaško nasilje.

„Odlučni smo u namjeri da se pridružimo međunarodnoj koaliciji radi očuvanja teritorijalnog jedinstva Iraka. Ukoliko nas ta koalicija ne želi, mi imamo i plan B i plan C“, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Veliki broj civila u gradu

I dok irački Kurdi tvrde kako Turskoj, u Iraku, kao ni u Siriji, primarni cilj nije borba protiv ISIL-a nego kurdskih snaga, odnosi između Bagdada i Ankare zapali su u tešku krizu i prije bitke za Mosul.

Razlog je prisustvo turskih trupa u jednoj vojnoj bazi na sjeveru Iraka. Turska strana tvrdi kako se na taj način želi zaštiti od napada snaga Radničke partije Kurdistana (PKK) koju Ankara smatra terorističkom.

S druge strane, Bagdad kaže kako je riječ o kršenju teritorijalnog integriteta.

„Pozivam sve susjedne zemlje, uključujući Tursku, da živimo u miru i suživotu. Nemamo nikakve pretenzije prema vašoj teritoriji. Mi želimo da sami oslobodimo svoju zemlju od ISIL-a, zla koje je došlo izvana, okupiralo naše gradove i protjeralo njihove stanovnike“, rekao je Haidar al-Abadi, premijer Iraka.

I dok borbu protiv grupe ISIL na sjeveru Iraka usporavaju složeni odnosi u toj zemlji ali i regiji, iz UN-a upozoravaju kako bi Mosul mogao biti najveći humanitarni izazov za njih u ovoj godini.

„S obzirom na obim očekivane operacije, u najgorem slučaju, u gradu bi moglo biti 1,2 do 1,5 miliona civila“, navodi Lise Grande, UN-ov koordinator za Irak.

I dok se iračke i regionalne snage približavaju, civili napuštaju Mosul, drugi najveći irački grad, koji ISlL kontrolira duže od dvije godine.

Izvor: Al Jazeera