Ruski hakeri optuženi za napad na demokrate

Ruski hakeri optuženi su za pokušaj utjecanja na predsjedničku kampanju u Sjedinjenim Američkim Državama po naređenju Kremlja. Međutim, ruski stručnjaci za cyber sigurnost imaju potpuno drukčije mišljenje o optužbama. Tvrde da se ovaj skandal Rusiji vjerovatno podmeće i da ne postoje čvrsti dokazi da je službena Moskva direktno umiješana u hakiranje.  

Na konferenciji o visokotehnološkom kriminalu u Moskvi glavna tema je hakiranje. Događaj je organizovala ruska firme za tehnološku sigurnost Group-IB. U radu konferencije učestvuju međunarodni stručnjaci iz raznih grana cyber kriminala i provođenja zakona. Najviše je bilo riječi o finansijskim napadima, a dnevni red je, barem zvanično, ignorisao vijest koja puni naslovne stranice već nekoliko dana.

Na pitanje kako komentariše optužbe vlade SAD-a da su ruski hakeri upali u elektronsku poštu izbornog štaba jednog od kandidata na predsjedničkim izborima, Nikita Kislitsyn, iz firme Group-IB odgovara: 

„Riječ je o političkim optužbama. Ta je tema privlačna američkim političarima i masovnim medijima. Popularno je pričati o ruskim hakerima i njihovim vezama s Kremljem, s ciljem utjecanja na predsjedničku kampanju.” 

U Rusiji mnogi smatraju da tvrdnje Washingtona o hakiranju iza kojega stoji Moskva više govore o američkoj državnoj politici, nego o Rusiji.

FBI nastoji ući u trag hakerima

„Organizatori konferencije potpuno su u pravu kada kažu da je hakiranje postalo politizovano pitanje. Kako i ne bi bilo, kada američki predsjednički kandidati koriste Rusiju da naškode jedan drugom? Ipak, to nužno ne znači da je Kremlj nevin“, javlja reporter Al Jazeere Rory Challands.

FBI nastoji utvrditi ko je WikiLeaksu dostavio desetine hiljada emailova demokratske kandidatkinje, Hillary Clinton i njenog izbornog štaba.

Obavještajne službe SAD-a i izborni štab Clinton tvrde da Rusija koristi hakere u pokušaju da pomognu njenom protivniku.

„Miješanje Rusa u ove izbore i njihov očigledan pokušaj da utječu u korist gospodina Trumpa mora biti od velike važnosti za sve Amerikance”, rekao je John Podesta, šef izbornog štaba Hillary Clinton.

To dokazuju činjenicom da su ruski serveri korišteni za slične napade na sisteme glasanja američkih saveznih država. Aleksej Lukatski, sigurnosni analitičar Cisco Solutionsa, kaže da je moguće da Rusija stoji iza svega. Ali i on ima svoje sumnje.

„Ne možemo reći ko stoji iza napada, ako samo znamo iz koje zemlje je napad izveden. To nije isto kao kada dođe do ispaljenja balističkih raketa. Cyber napadi su drugačiji. Bilo koja vlada, kompanija ili osoba može iznajmiti server na teritoriji Rusije i izvrši napad”, rekao Lukatski.

Kao i mnoge teme danas, pogotovo kada je riječ o odnosima SAD-a i Rusije, mišljenja o krivici i nevinosti krajnje su polarizovana.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO