Irački zatvor za mučenje bio u centru New Yorka

„Soba za pritvor postoji od 1979. godine. Nalazi se u podrumu petokatne zgrade na adresi 79. ulica broj 14“, svjedoče dva neimenovana iračka zvaničnika za New York Post (Reuters)

U podrumu diplomatske misije Iraka, na elitnoj adresi u New Yorku u blizini Central parka, nalazi se zatvor koji je u vrijeme vladavine svrgnutog lidera Iraka Saddama Husseina bio opremljen za mučenje, piše danas New York Post.

Diplomatska misija Iraka u New Yorku, u elitnom Upper East Side naselju u blizini Central parka, odmah preko puta kuće bivšeg gradonačelnika Michaela Bloomberga, krije mračnu tajnu: njegov podrum je u vreme režima Husseina adaptiran u zatvor opremljen za mučenje zatvorenika, piše njujorški list.

„Soba za pritvor postoji od 1979. godine. Nalazi se u podrumu petokatne zgrade na adresi 79. ulica broj 14“, svjedoče dva neimenovana iračka zvaničnika za New York Post.

Gestapovske metode

„Saddamove pristalice, poznati kao Mukabarat agenti, često su u podrumu zatvarali lokalne Iračane i do 15 dana, ucjenjivali njihove porodice koje žive u SAD i od njih zahtijevali da se vrate u domovinu, da se predaju i da sarađuju sa vlastima“, tvrde irački zvaničnici.

Oni opisuju podrum kao „mračne prostorije čija vrata niko nije mogao da probije ni spolja ni iznutra“.

„Podrumu nije bila potrebna zvučna izolacija. Nemoguće da se odozdo čuje bilo ko da vrišti. Ćelije su slične sobama za pritvor koje imaju iračke ambasade širom svijeta, uključujući Istočnu Europu i arapske države, gdje su otkriveni dokazi o mučenjima“, prenosi list izjave dva zvaničnika.

Jedan od dvojice zvaničnika kaže kako su Mukabarat agenti koristili gestapovske metode mučenja korištenjem bakarnih žica, gumenih cijevi i dasaka.

On kaže da su zatvorenici prebijani do smrti, a potom su njihova tijela često slana u poštanskim paketima u Bagdad.

Po tri prostorije

Zvaničnici vjeruju kako su dokazi o maltretiranjima uništeni kada su pripadnici federalnih vlasti upali u misiju nakon pada režima Saddama Husseina 2003. godine za vrijeme američke invazije na Irak.

„Upali su zvaničnici američke vlasti, uzeli hard diskove, kompjutere, otvorili sefove…Zvanično, oni su vodili Irak, jer mi tada nismo imali svoju vladu. Misiju su nam vratili za manje od godinu dana, a pripadnici Mukabarata su zauvijek protjerani“, prenosi list.

Pripadnici Mukabarata su bili ljudi koje je prema povjerenju birao Saddam Hussein. Svaki od njih je bio dobro naoružan i raspolagali su sa po tri prostorije u državama u koje su poslati.

Jedna prostorija je služila kao njihova kancelarija, druga je bila namijenjena šifriranju i slanju informacija, u Bagdad a treća je imala funkciju zatvora i bila je iza teških metalnih vrata i čeličnih šipki, piše New York Post.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO