Grčka: Izbjeglice organizuju sportske aktivnosti

Izbjeglice u Grčkoj, dok čekaju otvaranje granica kako bi nastavile svoj put, pokušavaju skratiti vrijeme organizacijom sportskih aktivnosti, koje bi ih razonodile i barem malo odvratile misli od situacije u kojoj se nalaze. U tome im pomažu i grčke vladine organizacije.

Izbjeglice i migranti iz Sirije i Iraka u predahu od svakodnevnih problema s kojima se suočavaju u kampovima za izbjeglice u Grčkoj, igraju nogometnu utakmicu u organizaciji vladine agencije za migracije.

Organizuju turnir u koji su uključene i lokalne grčke fudbalske ekipe. Prisutni su i gledaoci koji sjede na travi i napola izgrađenoj terasi kako bi imali bolji pogled.

Igrači i organizatori turnir opisuju kao mali korak ka vraćanju normalnom životu onih koji su zbog rata u svojim zemljama došli u Evropu.

Vladina agencija u izbjegličkim logorima Hersos i Nea Kavala, organizovala je nogometnu utakmicu i osigurala dodatne donacije.

Riječ je o dresovima grčke nogometne reprezentacije. Svijetloplava za Hersos, a ona na crne i bijele pruge za Nea Kavalu.

Prostor za kreativnost

“Pored opskrbe pripremljenom hranom i pićem, moramo se pobrinuti da izbjeglice u kampu imaju prostora za kreativnost. Biraju da slobodno vrijeme provode u sportu, uglavnom se radi o nogometu. Počeli su sa manjom grupom, koja je kasnije porasla i tako su napravljena dva tima”, rekao je Giorgos Paperidis, koordinator.  

Na poluvremenu plešu uz ritam bubnjeva, a djeca se igraju. Nakon 90 minuta timovi izbjegličkih centara u blizini sjeverne grčke granice odigrali su neriješeno 1:1

„Volim igrati nogomet, jer se tad osjećam živo. Kada igram nogomet sretan sam”, rekao je Mohamad Kayali, izbjeglica iz Sirije.

„Nemam ništa da radim. Sve vrijeme čekam da me pozovu na razgovor za premještanje”, kaže Fahed Al Habnoun, izbjeglica Iz Sirije.

Sherranu Abdiyu 21-godišnjaku, studentu farmakologije, uništena je porodična kuća u Halepu. Preko Turske stigao je u Grčku sa 15-godišnjim bratom i majkom. Nada se da bi u Švicarskoj mogao nastaviti studij.

„To je nekakva vrsta razonode, kako bi se zaboravili uslovi u kampu. U kampu ste pod manjim pritiskom, radi se o lijepo provedenom vremenu sa prijateljima. Ovdje sam od osmog mjeseca, čekam da se granice otvore ili da se nešto drugo desi kako bih mogao otići. Ja sam student, želim nastaviti studije. Ako budem imao sreće, želio bih otići u Švicarsku”, rekao je Sherran Abdiy.

U Grčkoj je još 60.000 osoba poput njega, zaustavljenih na putu u evropske zemlje, nakon što su brojne zemlje od straha od prevelikih priliva izbjeglica zatvorile svoje vanjske granice.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO