Kolumbija: Santos produžio primirje s FARC-om

"Postići ćemo mir. Zauvijek ćemo se riješiti nasilja i vratiti izbjeglice kući", rekao je Santos (Reuters)
"Postići ćemo mir. Zauvijek ćemo se riješiti nasilja i vratiti izbjeglice kući", rekao je Santos (Reuters)

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos objavio je u četvrtak da je primirje s FARC-om produžio do kraja godine i da se nada kako će dotad postići “novi dogovor” o miru s gerilom.

“Odlučio sam produžiti bilateralno primirje do 31. decembra. Neka bude jasno: to nije ni ultimatum ni krajnji rok, ali se nadam da ćemo novi dogovor postići puno prije tog datuma”, rekao je predsjednik u televizijskom nastupu.

Dodao je da je odluku o produženju primirja donio nakon susreta sa studentskim vođama koji su organizovali dvije velike protestne šetnje kroz Bogotu kako bi pružili podršku miru.

Nobelova nagrada za mir

Juan Manuel Santos koji će se ponovo sastati s opozicijom i s predstavnicima civilnog društva, vjeruje da će pronaći rješenje za političku krizu koja potresa zemlju otkad je na referendumu odbijen mirovni ugovor s FARC-om.

“Postići ćemo mir. Zauvijek ćemo se riješiti nasilja i vratiti izbjeglice kući. Ne smijemo propustiti ovu priliku”, istaknuo je Santos.

Kolumbijski predsjednik je dobio Nobelovu nagradu za mir za 2016. godine zbog svojih napora na zaustavljanju 52-godišnjeg sukoba s marksističkom gerilom.

Izvor: Agencije 


Povezane

Hiljade ljudi izašle su na proteste u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije, i pozvale vlasti da spase mirovni sporazum s FARC-om. Podsjećamo, prošle sedmice taj je sporazum tijesnom većinom odbačen na referendumu.

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos održava sastanke sa protivnicima mirovnog sporazuma s pobunjeničkom grupom FARC, kako bi pokušali da prevaziđu nesuglasice. Među protivnicima je i uticajni bivši predsjednik Alvaro Uribe, koji smatra da sporazum predviđa previše ustupaka pobunjenicima. Glasači su u nedjelju na referendumu odbacili sporazum kojim su trebale biti okončane 52 godine sukoba. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO