WikiLeaks objavio hakirane mailove Hillary Clinton

Izborni štab Hillary Clinton potresa novi skandal. Internetska stranica WikiLeaks objavila je četvrtu seriju emailova osoblja koje vodi kampanju. Demokrate tvrde da iza hakiranja stoji ruska vlada, što zvanična Moskva negira.

WikiLeaks je objavio više od 11 hiljada novih emailova. Radi se o četvrtom objavljivanju u proteklih sedam dana. Internetska stranica tvrdi da posjeduje više od 50 hiljada e-mailova koji pripadaju demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton i osoblju njenog izbornog štaba.

Jedan od njih je i šef tog štaba, John Podesta. On nije negirao autentičnost e-mailova, ali za hakiranje je optužio jednu stranu vladu.

„Miješanje Rusa u ove izbore i njihov očigledan pokušaj da utiču u korist gospodina Trumpa mora biti od velike važnosti za sve Amerikance“, dodaje Podesta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin negira ovu tvrdnju.

„Rusija nema interesa u svemu tome. Cilj pokretanja histerije je skretanje pažnje američkog naroda s onoga što su hakeri objavili. Nije bitno ko je to uradio. Bitan je sadržaj tih objavljenih informacija“, dodaje.

Trump: Goniti Clinton krivično

Republikanski predsjednički kandidat, Donald Trump, takođe je negirao da zna ko stoji iza hakiranja, ali je objavio novu reklamu tvrdeći da e-mailovi objavljeni na WikiLeaksu pružaju uvid u ono što on naziva korupcijom.

Trump tvrdi kako e-mailovi otkrivaju da je Clinton koristila bliske veze s novinarima i Ministarstvom pravde, koje ju je, kako navodi, moralo krivično goniti zbog korištenja privatnog servera za elektronsku poštu dok je bila državna sekretarka.

„Ministarstvo pravde je dojavilo izbornom štabu Clinton o istrazi u vezi s e-mailovima, kako bi se mogli pripremiti i prikriti krivično djelo“, optužuje Trump.

„U izbornom štabu Clinton kažu da FBI istražuje hakiranje email računa Johna Podeste u okviru šire istrage o tajnim emailovima Clinton. Nema dokaza da iza hakiranja stoji ruska vlada, ali to nije spriječilo izborni štab Clinton da upre prstom u pokušaju da ublaži kontroverze koje se odnose na njenu kampanju“, izvještava Kimberly Halkett, novinarka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera