Rusija testirala međukontinentalne balističke rakete

Jedna raketa ispaljena sa sjeverozapada Rusije (Twitter/?????????? ??????)

 

Rusija je objavila da je uspješno testirala tri međukontinentalne balističke rakete, dok su se bitno zaoštile napetosti između Moskve i Washingtona u vezi sa situacijom u Siriji.

Jedna raketa ispaljena je s podmornice u Ohotskom moru prema sjeveru zemlje, navelo je rusko Ministarstvo odbrane u saopćenju, prenosi državna agencija Ria-Novosti.

Druga raketa ispaljena je s podmornice u Barencovom moru i stigla je do mete u predviđeno vrijeme na Kamčatki, prema saopćenju.

Treća raketa je ispaljena sa sjeverozapada zemlje, prema istom izvoru, prenosi Hina.

Ta testiranja izvedena su u vrijeme dodatno pogoršanih odnosa Rusije i Sjedinjenih Američkih Država nakon neuspjelog primirja u Siriji, koje je trajalo samo sedam dana, a zemlje se međusobno optužuju za potkopavanje prekida vatre.

 

Ukoliko se rat preko posrednika u Siriji nastavi, turske vlasti strahuju da bi svijet mogao zapasti u globalni oružani sukob, u kojem će se na suprotnim stranama naći supersile Rusija i Sjedinjene Američke Države, izjavio je ranije zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

“Ako se taj rat preko posrednika nastavi, otvoreno kažem da će se Amerika i Rusija naći na ivici rata”, istakao je Kurtulmus u intervjuu za Anadoliju.

Dok Turska i njeni zapadni saveznici pozivaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da odstupi s funkcije, Moskva podržava režim u Damasku, navodi AFP.

Izvor: Agencije