Njemačka: Osumnjičeni za napad nađen mrtav u ćeliji

Istražitelji kažu kako je Bakr, koji je prošle godine stigao u Njemačku, bio povezan s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (Reuters)
Istražitelji kažu kako je Bakr, koji je prošle godine stigao u Njemačku, bio povezan s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (Reuters)

Sirijac, osumnjičen za planiranje bombaškog napada na njemački aerodrom, pronađen je mrtav u zatvorskoj ćeliji nakon što je, navodno, počinio samoubistvo.

Jaber al-Bakr (22) uhapšen je ove sedmice nakon dvodnevne potrage koja je uslijedila po otkrivanju eksploziva i druge opreme za pravljenje bombi u njegovom stanu u gradu Chemnitzu.

Glasnogovornik Ministarstva pravde Njemačke Joerg Herold kazao je za agenciju AP kako se Bakr ubio tokom noći te da se incident i dalje istražuje.

Istražitelji kažu kako je Bakr, koji je prošle godine stigao u Njemačku, bio povezan s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL).

“U večer 12. oktobra 2016. godine Jaber al-Bakr, koji je bio osumnjičeni za planiranje teškog napada, oduzeo je sebi život u pritvoru u zatvorskoj bolnici u Leipzigu”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Vješanje u ćeliji

Njemački Spiegel javlja kako je Bakr bio pod stalnim nadzorom u policijskom pritvoru u Leipzigu zbog rizika od samoubistva ili štrajka glađu.

Novinska agencija DPA javlja kako se Bakr objesio u ćeliji.

Bakr je uhapšen u ponedjeljak nakon što su ga tri sirijske izbjeglice, s kojima se sprijateljio, svezale u stanu u Leipzigu i pozvale policiju pošto su saznali da ga policija traži.

Međutim, izvori agencije DPA navode kako je Bakr tokom istrage optužio izbjeglice da su unaprijed znale za napad.

Tužitelji odbijaju potvrditi ovu informaciju ili navesti tretiraju li se izbjeglice kao osumnjičeni ili svjedoci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO