Gentiloni: Assad odlučio u potpunosti porušiti Halep

Na zajedničkom sastanku šef francuske diplomatije Ayrault istakao kako je situacija u Halepu "haotična i neizdrživa" (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni izjavio je kako stravični napadi sirijskog režima u Halepu proteklih nekoliko sedmica daju naslutiti da je predsjednik Bashar al-Assad odlučio u potpunosti uništiti taj grad, zajedno s 300.000 stanovnika u njemu.

Šef italijanske diplomatije Gentiloni sastao se u Rimu s francuskim i njemačkim kolegama Jean-Marcom Ayraultom i Frank-Walterom Steinmeierom, a nakon sastanka se obratio novinarima i kazao da je kriza u Siriji bila jedna od glavnih tema razgovora.

Haotično i neizdrživo stanje

“S obzirom na intenzitet napada na Halep proteklih sedmica, čini se da je Assad odlučio u potpunosti uništiti taj grad, zajedno s 300.000 stanovnika u njemu. Neprihvatljivo je da neko podržava takvo ponašanje. Govorili smo da bi Rusija mogla imati pozitivan utjecaj na Assadov režim, ali moramo shvatiti da to trenutno nije slučaj”, kazao je Gentiloni.

Šef francuske diplomatije Ayrault je istakao kako je situacija u Halepu “haotična i neizdrživa” te dodao kako je neophodno hitno uspostaviti prekid sukoba u toj regiji.

Na upit novinara o mogućem uvođenju novih sankcija prema Rusiji i Iranu, a zbog njihove podrške sirijskom režimu, Ayrault je kazao kako sankcije kao takve nisu prioritet politike međunarodne zajednice, već nužni potez kada se potroše sve druge opcije.

Izvor: Agencije 


Povezane

U posljednjim zračnim napadima ruskih i sirijskih snaga na istočni Halep, koji je pod kontrolom pobunjenika, poginulo je na desetine ljudi. Iz Civilne zaštite kažu da je meta ponovo bila pijaca u četvrti Al-Firdevs.

Published On 12 Oct 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO