Bob Dylanu Nobelova nagrada za književnost

Nobelova nagrada za književnost ove godine je pripala američkom kantautoru Bob Dylanu, zato što je “stvorio novu poetsku izražajnost u okviru velike američke poetske tradicije”, saopštila je danas Švedska akademija.

Bob Dylan nagrađen je za uvođenje novoga pjesničkoga izraza u američku književnost, ističe se u obrazloženju nagrade.

Slavni američki pjevač i tekstopisac Bob Dylan postao je prvi kantautor koji je dobio ovo prestižno priznanje. 

Dylan se među favoritima za osvajanje Nobelove nagrade za književnost nalazio godinama, a pojedini eksperti su očekivali da će Akademija proširiti dodjelu nagrada i na žanr poput pop muzike. 

Dilanu je pripala nagrada koja iznosi osam miliona švdeskih kruna (927.740 dolara).

Nagrada od 1901.

Nagrada za književnost je posljednja  od šest ovogodišnjih. Naučnici će diplomu i medalju dobiti 10. decembra, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901, a prvi dobitnik bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme.

Ta nagrada nikome nije dodijeljena dva puta, a do danas su je odbile dvije osobe: Boris Pasternak, dobitnik 1958, isprva je nagradu prihvatio, ali su ga poslije sovjetske vlasti prisilile da je odbije te 1964. Jean Paul Sartre, koji je odbijao sva službena priznanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Nobelovu nagradu za medicinu, dobili su britanski i japanski naučnici za otkrića u istraživanju matičnih ćelija. Dokazali su da se one mogu reprogramirati i postati pluri-potentne, što znači da iz njih mogu da nastanu različite vrste ćelija. Ovo otkriće prvenstveno je važno zbog toga što otvara mogućnosti za rano dijagnosticiranje bolesti.

Published On 08 Oct 2012
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO