Uskoro tursko-izraelska razmjena ambasadora

Posao na obostranom imenovanju ambasadora trebao bi biti završen 'u kratkom roku' (Anadolija)
Posao na obostranom imenovanju ambasadora trebao bi biti završen 'u kratkom roku' (Anadolija)

Turska i Izrael rade na tome da uskoro obostrano imenuju ambasadore, objavilo je tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U sklopu procesa normalizacije odnosa s Izraelom, posao na obostranom imenovanju ambasadora trebao bi biti završen “u kratkom roku”, kazao je glasnogovornik Ministarstva Tanju Bilgic, odgovarajući na pitanje novinara na ovu temu, prenosi Daily Sabah.

Diplomatski odnosi Turske i Izraela prekinuti su maja 2010. godine kada, su izraelski komandosi ubili 10 turskih aktivista na brodu “Mavi Marmara“, koji je plovio ka palestinskoj Gazi noseći humanitarnu pomoć.

Nakon napada, zvanična Ankara je tražila službeno izvinjenje Izraela, kompenzaciju porodicama ubijenih na brodu te ukidanje izraelske blokade Pojasa Gaze.

Žaljenje i kompenzacija

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 2013. godine izjavio žaljenje zbog incidenta tadašnjem premijeru, a sadašnjem predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Uz dodatak kompenzaciji, Izrael je pristao na tursko humanitarno prisustvo na okupiranom Pojasu Gaze.

Parlament Turske je 20. augusta odobrio dogovor po kojem Izrael plaća 20 miliona dolara porodicama žrtava na brodu “Mavi Marmara”, a ovaj iznos, kako prenose turski mediji, isplaćen je 30. septembra.

Izvor: Agencije


Povezane

Izrael će isplatiti 20 miliona dolara porodicama žrtava ubijenih u turskom humanitarnom konvoju 2010. Deset ljudi ubijeno je u napadu izraelskih komandosa na brod Mavi marmara koji se zaputio prema Gazi. Naknada je dio sporazuma kojim su okončane diplomatske napetosti između Turske i Izraela.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO