Otvoreni sukob Trumpa i republikanskih lidera

Trumpu je opala popularnost među glasačima (EPA)
Trumpu je opala popularnost među glasačima (EPA)

Kandidat republikanaca na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Donald Trump žestoko je napao najviše zvaničnike Republikanske stranke koji su mu uskratili podršku, istovremeno priznavši da ne može da postigne dobre rezultate ako ga oni uopće ne podržavaju.

Trump je na Twitteru poručio da je predsjedavajući Predstavničkog doma Paul Ryan “veoma slab i neefikasan lider”.

On je to objavio nakon Ryanove odluke da više ne učestvuje u kampanji za kandidata stranke i da ne brani njegove uvredljive komentare koji su okrenuli birače protiv kontroverznog biznismena, prenosi Tanjug.

Poslije Ryanovog povlačenja, Trump je rekao: “Veoma je dobro što su mi skinuti lanci i što mogu sada da se borim za Ameriku onako kako želim”.

Ocijenio je i da su demokrate uvijek bile lojalnije od republikanaca.

Ryan je gotovo priznao da će demokratski kandidat Hillary Clinton da porazi Trumpa na izborima 8. novembra.

Republikanska većina

On je dodao da će da učestvuje u kampanji za republikanske kolege, da bi pokušao da zadrži republikansku većinu u Predstavničkom domu i izbjegne da demokrate preuzmu kontrolu i tako daju Hillary Clinton “blanko ček” za legislativne poteze.

U jednom od tweetova, Trump je naveo da je pobijedio u drugoj debati, ali da je teško ostvariti dobar rezultat ako mu Pall Ryan i drugi ne daju nikakvu podršku, prenio je Glas Amerike.

Pojedini konzervativni članovi Kongresa protestirali su zbog Ryanove odluke da se distancira od republikanskog kandidata, navodeći da nema razloga za to četiri sedmice uoči izbora.

Mnogobrojni republikanski zvaničnici, među kojima i predsjednički kandidat na izborima 2008. godine, senator iz Arizone John McCaine, uskratili su podršku Trumpu ili ga pozvali da odustane od izborne trke poslije objavljivanja video snimka iz 2005. godine u kojem republikanski kandidat iznosi vulgarne komentare o ženama.

Trump je, međutim, poručio da nema šanse da se povuče.

Pad podrške

Prema najnovijim anketama, Trumpov rejting dodatno je opao i sada za kandidatkinjom demokrata Clinton zaostaje za osam procentnih poena.

Svaki peti republikanac smatra da vulgarni komentari o ženama diskvalificiraju Trumpa kao mogućeg predsjednika, navodi se u anketi koju je proveo Reuters sa agencijom Ipsos.

Rezultati ankete, koja je provedena nakon predsjedničke debate i objavljivanja starih snimaka sa vulgarnim izjavama, pokazuju da je Clinton u prednosti za osam poena.

Među ispitanicima koji su gledali bar dio predsjedničke debate, 53 posto smatra da je “pobjedu” odnijela Clinton, dok 32 posto smatra da je Trump dominirao.

Kako prenosi Reuters, rezultati slijede stranačku liniju. Gotovo 82 procenata demokrata smatra da je njihov kandidat dominirao debatom, dok je 68 posto republikanaca zadovoljno Trumpovim nastupom.

Izvor: Agencije


Povezane

Utrka za Bijelu kuću često obiluje ružnim trenucima. Analitičari tvrde da je ovogodišnja kampanja jedna najprljavijih u povijesti. Ali, kako izvještava Gabriel Elizondo, bilo je i drugih jednako agresivnih i prljavih kampanja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO