Komesar UN-a: Izbor Trumpa opasna stvar

Hussein je i ranije o Trumpu govorio kao o 'demaogu' (AP)

Ukoliko republikanski kandidat Donald Trump bude izabran za predsjednika Sjedinjenih Država to će biti “opasno sa međunarodne tačke gledišta”, izjavio je visoki komesar UN-a za izbjeglice Zeid Ra'ad al Hussein.

On je Trumpove izjave o ranjivim zajednicama i komentare o mučenjima okarakterizirao kao “duboko uznemirujuće”.

“Ukoliko Trump bude izabran na osnovu onoga što je već rekao – i ako se to ne promijeni – mislim da će to biti opasno sa međunarodne tačke gledišta”, rekao je Zeid novinarima u Ženevi.

Žalba Rusije

Ova izjava je uslijedila nekoliko dana nakon što se Rusija žalila generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu zbog Husseinovih opaski.

To je prošle sedmice izjavio ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin.

Diplomate su za AP navele da se to dogodilo tokom privatnog sastanka 13. septembra kada je Čurkin ljutito protestirao zbog Husseinovog govora koji je osudio “demagoge” posebno spominjući Trumpa i nekoliko populističkih lidera u Evropi, čak uporedivši njihovu taktiku sa propagandom grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), navodi AP.

Kremlj je saopćio da nema stav u vezi američkih izbora, a njihovi zvaničnici se protive miješanju UN-a u ono što se smatra unutrašnjom politikom suverenih nacija, navodi AP.

Izvor: Agencije