SAD: Historija prljavih izbornih kampanja

Utrka za Bijelu kuću često obiluje ružnim trenucima. Analitičari tvrde da je ovogodišnja kampanja jedna od najprljavijih u historiji. Ali, bilo je i drugih jednako agresivnih i prljavih kampanja.

U američkom televizijskom programu Prljavi poslovi, voditelj je zasukao rukave i s rudarima sišao u mračni i prljavi rudnik uglja. Ideja za narednu, čak i prljaviju epizodu: „Predsjednički izbori 2016.”

“Kako god okrenete, Bill Clinton je zlostavljao žene. Hilary Clinton je potom napadala te žene“, rekao je republikanski predsjednički kandidat Donald Trump.

“Drago mi je da neko ko ima temperament Donalda Trumpa ne donosi zakone u našoj zemlji“, odgovorila je predsjednička kandidatkinja demokrata Hillary Clinton.

Trump odgovora: “Jer bi završila u zatvoru.”

Nije tajna da su ovi predsjednički izbori najružniji do sada.

Politički analitičar Rich Galen analizira verbalni duel predsjedničkih kandidata.

“Bilo je vrlo čudno gledati kandidate koji stoje na istom podiju i međusobno se optužuju da su lažovi, prijete zatvorom, kaže da je onaj drugi loša osoba. Nisam ovo vidio u životu, a dugi niz godina pratim kampanje. Lična mržnja na predsjedničkom nivou“, dodaje.

Optužbe i skandali

„Nekada su kampanje bile još gore. Ovdje je 1804. jedan od osnivača SAD-a, Alexander Hamilton, smrtno ranjen u dvoboju protiv svog političkog rivala, tadašnjeg potpredsjednika Aarona Burra. Iako od tada, na svu sreću, kampanje nisu bile toliko ekstremne, predsjednički izbori u SAD-u rijetko su uljudni“, izvještava Gabriel Elizondo, novinar Al Jazeere.

Godine 1964. izborni štab tadašnjeg predsjednika Lyndona Johnsona objavio je reklamu koja prikazuje kobne posljedice ako birači odaberu njegov protivnika, senatora Barryja Goldwatera.

A 1972. predsjednik Nixon je morao odstupiti nakon izbijanja skandala Watergate.

John Kerry, odlikovani veteran Vijetnamskog rata, optužen je 2004. u političkoj reklami za izdaju i laži u antiratnom govoru koji je održao u mladosti.

Reklama je naišla na oštre kritike javnosti, ali je pomogla Georgeu W. Bushu da dobije još jedan mandat u Bijeloj kući.

Mjesec dana i još jedna debata nas dijeli od izbora, koji su već obilježeni najbrutalnijim napadima u historiji politike SAD-a. Možda prljaviji i od rudnika uglja.

Izvor: Al Jazeera