Halep: Avioni bombardirali civilna naselja

U bombardiranjima je ranjeno 80 osoba, a pod ruševinama nalazi veliki broj civila (Anadolija)
U bombardiranjima je ranjeno 80 osoba, a pod ruševinama nalazi veliki broj civila (Anadolija)

Najmanje 43 osobe poginule su u zračnim napadima izvedenim na naselja u sirijskom gradu Halepu.

“Ovo je najžešće rusko bombardiranje od kad je sirijski režim objavio da će smanjiti razmjere bombardiranja” prošle sedmice, rekao je direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenosi AFP.

Službenik civilne zaštite u Halepu Najeeb Ansari kazao je za agenciju Anadolija da su avioni tukli različita područja sa 30 razornih bombi.

Prema njegovim riječima, meta su im bila naselja sa civilima. U Bustan el Kasru poginulo je 27, Firdosu 14, a u Katirjiju dva civila.

U bombardiranjima je ranjeno 80 osoba, a Najeeb je istakao da se pod ruševinama nalazi veliki broj civila.

Naglasio je da su bombardirana i područja na istoku Halepa, Muvasalat, Salihin kao i Kellese, Muyesir, el-Jazmeti, Mesekin, Hasekin, Hananu, Kadi Asker i Rasdin.

Detonacije poput zemljotresa

Kako je navela Sirijska opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, među poginulim u naseljima Bustan al Kasr i Fardos je četvero djece.

Ranjen je veliki broj djece i žena, a postoji i zabrinutost da bi broj mrtvih mogao biti povećan.

Razorne bombe koje su korištene u bombardiranju spomenutih naselja u Halepu imale su sličan utjecaj kao i zemljotres, a mogu napraviti rupe od pet do sedam metara.

Izvor: Agencije


Povezane

Nastavljene su borbe između vladinih i opozicionih snaga u sirijskom gradu Halepu. Prethodno, Vijeće sigurnosti UN-a nije usvojio ni francuski ni ruski nacrt rezolucije o primirju u Siriji. Sporna tačka bilo je prizemljenje ruske i američke ratne avijacije. 

Osim sa borbama, građani Halepa i dalje su suočeni i sa problemom vodosnabdijevanja. Postrojenje za vodu iz kojeg se snabdijeva i zapadni dio grada, koji kontrolišu vladine snage, prestalo je s radom zbog intenziviranja borbi. I krajem prošlog mjeseca, to postrojenje je nakratko prestalo s radom, zbog čega je blizu dva miliona ljudi bilo bez […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO