Grčka odbila azil turskim vojnicima

Ankara je službeno zatražila izručenje vojnika u augustu (Reuters)

Grčka vlada odbila je zahtjeve za azilom šestorice turskih vojnika koji su nakon neuspjelog državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku, saopćili su zvaničnici.

Azil je ranije u septembru odbijen jednom od oficira, dok se odluka o sudbini osmog odbjeglog vojnika još čeka, podsjeća agencija Hina.

Komisija za odobravanje azila u Atini tako je do sada odbila zahtjev za azilom sedmorice od osam pripadnika turske vojske koji su 16. jula, dan nakon pokušaja jedne frakcije vojske da svrgne Vladu, prebjegli u Grčku.

Zatraženo izručenje

Radi se o dva majora, četiri kapetana i dva podoficira koji su vojnim helikopterom sletjeli u grčku luku Aleksandropulis blizu turske granice.

Nakon odluke Komisije, odbjegla osmorka je saopćila da su žrtve “bilateralne politike” i da Komisija prilikom razmatranja njihovih zahtjeva nije uzela u obzir međunarodno i evropsko pravo, već se isključivo vodilo bilateralnom politikom.

“Došli smo u Grčku da spasimo vlastite živote, ne želimo postati instrument politike vanjskih poslova ili bilateralnih sporazuma”, stoji u saopćenju koje je objavio njihov advokat.

Ankara je službeno zatražila izručenje vojnika u augustu, optužujući ih za učešće u propalom puču.

Izvor: Agencije