Sud odbacio žalbu Hosnija Mubaraka i sinova

Mubarakove pristalice okupile su se u sudu noseći transparentne s natpisima 'Mubarak je nevin' i 'Ova presuda je izdaja egipatske historije' (EPA)
Mubarakove pristalice okupile su se u sudu noseći transparentne s natpisima 'Mubarak je nevin' i 'Ova presuda je izdaja egipatske historije' (EPA)

Žalbeni sud u Egiptu odbacio je u subotu žalbu bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i dvojice njegovih sinova zbog osude na trogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije, javljaju svjetske agencije.

Ipak, malo je vjerovatno da će se njih trojica ponovo naći u zatvoru, s obzirom na to da su već odslužili kazne, prenosi Reuters.

U maju prošle godine egipatski sud je osudio Mubaraka i njegove sinove Gamala i Alu na tri godine zatvora, bez mogućnosti pomilovanja u ponovnom suđenju, povodom optužbi za preusmjeravanje javnih fondova i korištenje tog novca za povećanje porodičnog vlasništva.

Mubarak, koji je vladao Egiptom 30 godina prije nego što je svrgnut sa vlasti tokom Arapskog proljeća 2011. godine, i njegovi sinovi već su proveli po tri godine u zatvoru zbog drugih optužbi.

Transparenti u sudu

Optužbe protiv Mubaraka za kovanje zavjere za ubistvo demonstranata tokom Arapskog proljeća su odbačene, a neki njegovi saradnici su pušteni iz zatvora.

Protivnici Mubaraka smatraju kako se sud previše popustljivo odnosi prema bivšem egipatskom lideru.

S druge strane, njegove pristalice okupile su se u sudu noseći transparentne s natpisima “Mubarak je nevin” i “Ova presuda je izdaja egipatske historije”, javlja Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO