Davutoglu: Hitno zaustaviti ratove u Siriji i Iraku

Krajnje je vrijeme da se naprave koraci orijentirani ka miru i dogovoru, radi sadašnjosti i budućnosti cijele regije (AP)
Krajnje je vrijeme da se naprave koraci orijentirani ka miru i dogovoru, radi sadašnjosti i budućnosti cijele regije (AP)

Turski premijer Ahmed Davutoglu izjavio je kako sukobi u Siriji i Iraku trebaju biti zaustavljeni u kratkom roku te da moraju biti uklonjene prepreke ispred volje naroda, prenosi agencija Anadolija.

Davutoglu se obratio građanima turskog grada Afyonkarahisara, a tom prilikom se dotakao sukoba u Iraku i Siriji.

“Sukobi u Siriji i Iraku trebaju odmah biti zaustavljeni, nasilje i zločini moraju stati. Prepreke ispred volje naroda moraju biti uklonjene, a demokratija treba biti funkcionalna”, poručio je turski premijer.

On je istakao kako Turska nastavlja s iskrenim naporima u izgradnji mira te da je krajnje vrijeme da se naprave koraci orijentirani ka miru i dogovoru, radi sadašnjosti i budućnosti cijele regije.

“Sve zemlje koje su uključene u ovaj proces moraju pokazati istinske napore za mir, jer regiji više nije potreban sukob, nego mir i dogovor”, kazao je Davutoglu.

Pitanje kampa Bashika

Osvrnuo se i na nedavnu napetost između Turske i Iraka, u vezi s edukacionim kampom Bashika, koji se nalazi sjeveroistočno od Mosula.

“Potpuno je jasna misija naših vojnika u tom kampu. Naši vojnici tamo educiraju našu braću Arape, Kurde i Turkmene iz Mosula kako bi zaštitili svoj grad, a ta edukacija se vrši u okviru međunarodnih odluka”, rekao je premijer Turske i naglasio kako je Turska oduvijek poštovala suverenitet i teritorijalni integritet Iraka.

Kamp Bashika, koji su formirale turske oružane snage, na zahtjev iračkog premijera Haidara al-Abadija, edukacioni je kamp koji je u centru pažnje bio sredinom decembra prošle godine.

Tada je Abadi tražio da se turske snage povuku iz ovog kampa, što su one djelimično uradile.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO