Vojska uz Madura, Parlament bez slike Chaveza

Oružane snage Venecuele objavile da čvrsto podržavaju socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura (EPA)

Oružane snage Venecuele objavile su da čvrsto podržavaju socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura, koga nastoji svrgnuti opozicija desnog centra.

Ovakav razvoj situacije mogao bi izazvati još dublju krizu u državi, navode agencije.

“Predsjednik je najviši organ vlasti države i mi mu obećavamo našu apsolutnu lojalnost i bezuslovnu podršku”, rekao je ministar odbrane Vladimir Padrino.

Padrino je, također, osudio to što su iz zgrade Parlamenta uklonjeni portreti nekadašnjeg lidera Huga Chaveza, prenijela je agencija AFP.

Uklonjeni portreti

U Venecueli je prije dva dana opozicija, poslije 17 godina, zvanično preuzela većinsku kontrolu nad Nacionalnom skupštinom, što bi moglo dovesti do potencijalne borbe za vlast sa socijalističkim predsjednikom Madurom.

Zastupnici su u novom sazivu položili zakletvu, ali ne i grupa provladinih članova Parlamenta, koja je izašla iz sale u znak protesta kada je novo kongresno rukovodstvo iznijelo svoju zakonodavnu agendu.

Ovo je prvi put poslije 17 godina da protivnici socijalističke revolucije, koju je počeo Chavez, kontroliraju Kongres.

U zgradi Parlamenta je primjetno odsustvo ogromnih portreta Chaveza i heroja borbe za nezavisnost Simona Bolivara, koji su se tamo godinama nalazili.

Izvor: Agencije