U Briselu nađena ‘fabrika’ bombi iz Pariza

U saopćenju se navodi i da je policija našla materijal koji se može koristiti za pravljenje eksplozivnih naprava, kao i veoma zapaljivi eksploziv TATP (AP)

Belgijski tužitelji saopćili su danas kako su izvršili pretres stana u Briselu, za koji vjeruju da je služio kao „fabrika bombi“ korištenih prilikom napada u Parizu 13. novembra prošle godine, prenose agencije.

Federalni tužitelj Eric Van der Sypt je izjavio kako je taj stan u briselskom kvartu Schaerbeek vjerovatno koristio jedan od organizatora pariskih napada Salah Abdeslam, koji se u njemu krio poslije 13. novembra, javila je agencija AP.

U tom stanu, na trećem spratu, policija je tokom pretresa u decembru otkrila i ručno napravljene pojaseve koji se mogu koristiti za nošenje eksploziva i otisak Salaha Abdeslama, koji je i dalje u bjekstvu.

Lažni identitet

U saopćenju se navodi i da je policija našla materijal koji se može koristiti za pravljenje eksplozivnih naprava, kao i veoma zapaljivi eksploziv TATP.

Stan na trećem spratu zgrade u naselju Schaerbeek u Briselu pretražen je 10. decembra, saopćeno je iz Kancelarija tužitelja.

Prema navodima iz Kancelarije, stan je iznajmila osoba sa lažnim identitetom i moguće je da ga je koristio jedan od desetorice uhapšenih u Belgiji u vezi s napadima u Parizu 13. novembra, u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Izvor: Agencije