Obama: Suprotstaviti se lažima oružanog lobija

Obama pozvao Amerikance da se "probude" pred potrebom da se stavi tačka na oružano nasilje (AP)

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da neće podržati kampanju, niti glasati za demokratu koji ne bude podržao jačanje kontrole nad vatrenim oružjem.

“Neću podržati kampanju, glasati, niti podržati kandidata, pa makar i iz moje stranke, koji ne bude podržao zdravorazumsku reformu o kontroli naoružanja”, napisao je Obama u članku za New York Times.

Istakao je da “svi trebamo zahtijevati lidere koji su dovoljno hrabri da se suprotstave lažima oružanog lobija”.

“Svi mi trebamo zahtijevati da guverneri, gradonačelnici i naši predstavnici u Kongresu daju svoj doprinos”, naveo je Obama, a prenosi Reuters.

Kazao je da 90 posto Amerikanaca podržava takve reforme i da će, ako mu se budu pridružili, SAD izabrati rukovodstvo koje zaslužuju, prenosi AP.

Obama je nedavno u veoma emotivnom govoru, tokom kojeg su mu krenule i suze, sunarodnicima iznio niz mjera za jačanje kontrole nad vatrenim oružjem u SAD-u, koristeći svoja predsjednička ovlaštenja u odsustvu zakonskih izmjena koje je zatražio od Kongresa.

U obraćanju iz Bijele kuće pozvao je Amerikance da se “probude” pred potrebom da se stavi tačka na oružano nasilje koje svake godine u SAD-u odnese desetke hiljada života.

Obama je upozorio da se američkom oružanom lobiju ne smije dozvoliti blokiranje akcija Vlade.

Zaobići Kongres

Ovim mjerama predsjednik SAD-a nastoji zaobići Kongres, u kojem većinu čine republikanci i koji je ranije blokirao njegove napore da pooštri kontrolu oružja.

Obama je optuživao republikance i neke demokrate da iza njih stoji moćni lobi industrije oružja, koji se protivi ovim mjerama, za koje on kaže da ih podržava većina Amerikanaca.

Predsjednik SAD-a, koji je ušao u posljednju godinu mandata, planira proširiti kontrolu prodaje oružja time što će prinuditi prodavače da se u većem broju registruju kao prodavači sa federalnom dozvolom za prodaju oružja.

To se prije svega odnosi na neregistrovane prodavače koji oružje prodaju na sajmovima, neformalnim skupovima i online, kao i na kupovinu oružja preko posrednika.

Druge mjere obuhvatit će bolje obavještavanje o izgubljenom ili ukradenom oružju, kao i jačanje inspekcije prodaje.

Izvor: Agencije