Njemačka razmatra deportacije zbog seksualnih napada

Angela Merkel je kazala kako su napadi tokom dočeka Nove godine 'odvratno kriminalno djelo, koje Njemačka nikako neće tolerirati' (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je kako ova država mora razmotriti je li uradila dovoljno na deportacijama stranaca koji čine krivična djela.

Njen istup uslijedio je nakon serije seksualnih napada u Kelnu tokom dočeka Nove godine.

Policija navodi kako su svjedoci napada opisali počinitelje kao osobe “arapskog ili sjevernoafričkog porijekla”, no trenutno postoji malo konkretnih informacija o tome ko je činio krivična djela.

Ipak, Merkel je u četvrtak navečer u Berlinu poručila kako Njemačka “mora opet i iznova razmotriti je li uradila što je neophodno kada se govori o deportacijama iz Njemačke, kako bi se poslali jasni signali onima koji su spremni kršiti naš pravni poredak”.

‘Odvratno kriminalno djelo’

Heiko Maas, njemački ministar pravde, kazao je u intervjuu kako su “deportacije svakako razumna mjera” te kako je “ova kazna u principu apsolutno moguća za one koji čine seksualno zlostavljanje”.

Spekulacije o nacionalnostima počinitelja krivičnih djela u Kelnu koriste i neki protivnici njemačkog stava dobrodošlice prema izbjeglicama i migrantima koji bježe od ratova na Bliskom istoku i Africi.

Ova država je tokom prošle godine zabilježila gotovo 1,1 milion osoba koje traže azil.

Zvaničnici su upozorili da je važno ne bacati sumnju na cijelu populaciju izbjeglica.

Merkel je kazala kako su napadi tokom dočeka Nove godine “odvratno kriminalno djelo, koje Njemačka nikako neće tolerirati” te kako se razmatraju pravne osnove za dodatno policijsko prisustvo na kriznim lokacijama.

Osude iz muslimanske zajednice

“Žene su u ovom slučaju osjećale kako su prepuštene na milost i nemilost, kako nisu imale nikakvu zaštitu, i to je neprihvatljivo. Zbog toga je važno za sve što se desilo da se detaljno istraži”, istakla je.

Članovi muslimanske zajednice u Kelnu osudili su napade, a neki su zabrinuti da je generalno okrivljavanje muslimana nepošteno, jer se ne zna ko su počinitelji.

“Tužno je sve to što se desilo”, kazala je jedna žena, koja se predstavila samo kao Ozap.

Odbacila je navode nekih njemačkih političara da su muslimanski stavovi prema ženama možda odigrali neku ulogu u napadima.

“Svugdje se govori kako napadi imaju neke veze s muslimanima. Ono što sam pročitala i naučila iz Kur'ana je potpuno drugačije. Ovdje sam 30 godina i nikada nisam vidjela ništa slično”, dodala je.

Hassan Akdogdu, 34-godišnji biznismen i druga generacija doseljenika iz Turske, slaže se sa stavom Ozap.

Optužuje policiju da nije uradila dovoljno na sprečavanju napada.

Bez identiteta napadača

“Oni nemaju ništa s vjerom. Nedostatak poštovanja prema ženama nije vjerski problem, to kažem kao musliman”, istakao je.

Policija je u četvrtak saopćila kako je dobila 121 krivičnu pritužbu koja se odnosi na seksualni napad i pljačku tokom dočeka Nove godine, a uključena su i dva navoda o silovanju.

Navodi se kako su istražitelji, koji su obradili videosnimke, identificirali 16 mladića – većinom sjevernoafričkog porijekla, koji bi mogli biti osumnjičeni te kako provjeravaju jesu li identificirani počinili neka krivična djela.

Vlasti još ne znaju identitete većine navedenih mladića.

Izvor: Agencije