Među napadačima u Njemačkoj i azilant iz Srbije

U napadima na žene u Kelnu tokom novogodišnje noći učestvovali su i tražioci azila uglavnom sa Bliskog istoka, a identificirani su i jedan iz Srbije, jedan američki i dva njemačka državljana.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Tobias Plate rekao je na konferenciji za štampu da je savezna policija identificirala 31 osobu koja je učestvovala u nasilju, a da je njih 18 podnijelo zahtjev za azil.

On je dodao da se većina od 32 krivična djela koja je dokumentirala policija te noći odnosi na krađu i tjelesne povrede.

Tri se odnose na seksualne napade, prenosi Reuters.

Osumnjičeni i njemački državljani 

Plate je rekao da je među trideset i jednim osumnjičenim koji su ispitani, bilo devet Alžiraca, osam Marokanaca, pet Iranaca i četiri Sirijca.

Među onima koji su osumnjičeni za krivična djela te noći bila su i dva njemačka državljanina, jedan Iračanin, jedan iz Srbije i jedan američki državljanin.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je ranije izjavila kako “država mora razmotriti je li uradila dovoljno na deportacijama stranaca koji čine krivična djela”.

Osim u Njemačkoj, napadi na žene su izvršeni u Švicarskoj. Šest žena u Cirihu prijavilo je da su bile seksualno uznemiravane i opljačkane tokom novogodišnje noći nakon što ih je okružila skupina muškaraca.

Izvor: Agencije