Mediji: Tačne ‘proročke najave’ Gaddafija

Gaddafi naveo da su ekstremisti nabavili oružje i da utjeruju ljudima strah u kosti (EPA)

Ubijeni libijski lider Muammar Gaddafi upozorio je prije četiri godine bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira na prijetnju od Al-Kaide i sličnih grupa za Evropu, pokazali su telefonski razgovori dvojice političara koje je objavio Komitet za vanjske poslove Britanskog parlamenta, prenosi Telegraph.

Gaddafi je 25. februara 2011. godine, kada su u Libiji već izbili neredi, objašnjavao Blairu da pokušava zaštititi zemlju od boraca Al-Kaide.

„Ne napadamo mi njih, nego oni nas. Reći ću vam istinu. Ova situacija nije tako komplikovana, sve je jednostavno – u Sjevernoj Africi su se pojavili ogranci organizacije Al-Kaida. Ogranci u Libiji su slični onima koji su bili u Americi uoči 11. septembra“, rekao je tada Gaddafi, navodi britanski list.

“Naoružane bande”

Gaddafi je naveo da su ekstremisti nabavili oružje i da utjeruju ljudima strah u kosti.

„Ljudi ne mogu izaći iz kuća, ali niko ne predstavlja realnu sliku, ovdje nema stranih dopisnika. Molili smo sve svjetske reportere da dođu i da vide istinu. To su naoružane bande… S njima nema dogovora“, kazao je Gaddafi.

Prema njegovim riječima, cilj oružanih grupa bio je uspostavljanje kontrole nad Sredozemljem i potom napad na Evropu.

Blair je na to odgovorio kako je neophodno pronaći mirno rješenje za tu situaciju.

Tri sedmice poslije ovog razgovora, koalicija zapadnih zemalja, u kojoj je bila i Velika Britanija, počela je bombardirati Libiju kako bi svrgnula Muammara Gaddafija, podsjetio je Telegraph.

Istraga upozorenja

List navodi kako je Tony Blair dva puta telefonom zvao Gaddafija, pokušavajući ga nagovoriti da napusti Libiju.

„Upozorenja Gaddafija su se, izgleda, obistinila“, piše u tekstu Telegrapha.

„Poslije njegovog svrgavanja Libija je doživjela potpuni krah, a građanski rat i dalje traje. Mnoge teritorije kontrolišu grupe povezane s Daeshom (oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL). Teroristi koje je Daesh poslao u Francusku u novembru su izvršili napade u Parizu.“

Predsjednik Komiteta za vanjske poslove Crispin Blunt izjavio je kako će taj komitet, u okviru istrage o događajima u Libiji, razmotriti „proročko upozorenje“ Gaddafija.

Prema njegovim riječima, svjedočanstva kojima Komitet raspolaže u ovom trenutku govore o tome da su „zapadni političari bili manje pronicljivi od Gaddafija u vezi sa rizicima intervencije kako za libijski narod tako i za interese Zapada“.

Izvor: Agencije