Kritike zbog novog izdanja Mein Kampfa

Jedna od najkontroverznijih knjiga 20. stoljeća ponovo je u knjižarama. Riječ je o Mein Kampfu, u kojem je sadržana ideologija nacističkog vođe Adolfa Hitlera, ponajviše njegov duboki antisemitizam. Upravo zbog toga jevrejske zajednice preispituju razlog novog izdanja te knjige.

Njen autor, kao i stranka koju je formirao, već dugo nije među živima. Međutim, njegovo djelo još živi. Na više od 700 stranica Mein Kampfa nacistički diktator Hitler osuđuje komunizam, govori o želji da stvori Evropu kojom dominira Njemačka, ali ponajviše piše o svom antisemitizmu.

Nakon Hitlerove smrti 1945. godine, pokrajina Bavarska preuzima autorska prava na knjigu i sprečava njeno objavljivanje u Njemačkoj. Ali autorska prava su istekla i novo, revidirano izdanje spremno je za knjižare.

To je izazvalo gnjev pojedinih članova jevrejske zajednice.

„Da, autorska prava su istekla. Pa šta? Je li potrebno ponovo izdavati smeće? Je li potrebno motivirati ljude u negativnom pravcu? Toliko sam zaprepaštena da nemam riječi kojima bih objasnila razlog zbog kojeg će ta glupa knjiga ponovno biti izdata“, kaže Lala Susskind, članica Jevrejskog foruma za demokratiju i protiv antisemitizma.

Nacistička partija Njemačke uveliko je koristila moć propagande tokom 12-godišnje vladavine. Osim knjiga, koristili su filmove i druge medije kako bi prenijeli svoja viđenja i ugušili suprotstavljene glasove.

„Ljudi su se ponosili onim što imaju i to je bio dio propagande. Mein Kampf je bio prijatelj stranke koja je nevažnog Hitlera učinila važnom osobom“, kaže Andreas Nachama.

Kamen spoticanja

Naslijeđe nacionalsocijalizma je tako veliko da se još može vidjeti na ulicama Njemačke, iz Minhena javlja novinar Al Jazeere Dominic Kane.

„Hiljade mesinganih plaketa, koje nazivaju Štolperštajne ili kamen spoticanja, položene su širom zemlje u znak sjećanja na žrtve nacista. Ovaj je posvećen porodici Kozower, ubijenoj u Auschwitzu 1944. godine“, dodaje.

Javni podsjetnici na prošlost poput ovih ilustriraju procjep između zla nacističke Njemačke i liberalnih vrijednosti moderne demokratske Njemačke.

„Njemačka je danas multikulturno društvo. Nijemci su naviknuti na strance. Veoma su svjesni prošlosti i svega što je bilo loše u vrijeme režima Trećeg rajha, kao i svih njegovih okrutnosti“, smatra demograf Stefan Seivert.

U posljednje vrijeme, međutim, desničarski pokreti poput antiislamski orijentirane PEGIDA-e počeli su redovna okupljanja u Dresdenu. Upravo zato Institut za savremenu historiju vjeruje da je važno objaviti verziju knjige uz bilješke, kako bi obrazovala buduće generacije o zlu nacionalsocijalizma.

Izvor: Al Jazeera