Izgladnjivanje ljudi je gore od atomske bombe

Sirijci koji žive u izbjegličkim kampovima izvan svoje zemlje imaju osjećaj da ih je svijet zaboravio.

Prizor koji se može vidjeti u bilo kojoj arapskoj državi – velika tržnica na otvorenom ili suk, mjesto je gdje dolazite čuti glas javnosti.

Takav je i onaj u izbjegličkom kampu u Kilisu, na tursko-sirijskoj granici.

Započnete li priču o sukobu u Siriji, veoma brzo ćete čuti da međunarodna zajednica ne ulaže dovoljno napora kako bi pomogla u razrješenju.

„Šta se dogodilo s jezidima kad ih je ISIL opkolio i ubijao? Međunarodna zajednica nije čekala pregovore. Jednostavno su im dostavili hranu i oružje. Naš narod stradava od 2011. godine, a sada je 2016. Do sada su vođeni određeni pregovori, ali ništa nije postignuto“, rekao je Ibrahim Masri, izbjeglica iz Sirije.

I Ibrahim Masri i Abdul-Kadir Hisnowi izbjegli su iz pokrajine Idlib. Abdul-Kadir je bio poslovan čovjek, a Ibrahim je vodio supermarket. Sada prodaju odjeću ljudima koji su, poput njih, napustili domove sa zavežljajem u ruci.

„Izgladnjivati ljude – to je gore nego koristiti nuklearno oružje. Djeca, žene, pa čak i trudnice, umiru od gladi“, kazao je Ibrahim Masri.

„U Siriji ni životinje nisu sigurne od ruskih i iranskih bombi“, smatra Abdul-Kadir.

„Suk je tek djelić Sirije s mesnicama, dućanima s hranom i odjećom, a tu su brijačnice i kafane. Posljednjih dana svi pričaju o gradu Madayi”, javlja reporterka Al Jazeere Sue Turton.

Izgladnjivanje kao nova strategija

Sirijac Ahmad kaže kako predsjednik Bashar al-Assad koristi izgladnjivanje kao novu strategiju.

„Madaya je pod opsadom i u grad hrana ne može ući. Kad su Kurdi bili pod opsadom u Kobaniju, SAD i Njemačka su im slali hranu. U Madayi žive suniti, a okruženi su šiitskim milicijama kojima pomažu Rusi, Afganistanci, Iračani i Libanci. Izgladnjuju ljude. Assad je promijenio taktiku. Više ne vrši zračne udare nego ljude muči glađu. Niko ne može probiti tu opsadu“, rekao je Ahmad.

Prisutna su različita mišljenja, ali svi su saglasni da pregovori u Ženevi, zakazani za kraj mjeseca, neće zaustaviti sukob i da će oni još dugo ostati u ovom kampu.

Izvor: Al Jazeera