ISIL preuzeo odgovornost i za drugi napad u Libiji

Bombaš samoubica napao školu za obuku policajaca u Zlitenu, zapadno od Tripolija, poginulo najmanje 70 osoba (EPA)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant preuzela je odgovornost za napad bombaša samoubice na kontrolnom punktu u ključnoj naftnoj regiji Libije u utorak, prenijela je u petak agencija AFP.

Ogranak te grupe objavio je saopćenje da je napad u Ras Lanoufu, istočno od priobalnog grada Sirtea, koji je pod kontrolom ISIL-a, izvršio strani borac koji se nalazio u automobilu punom eksploziva.

Najmanje sedam osoba je poginulo, a 11 ranjeno u napadu bombaša samoubice na kontrolnom punktu u libijskoj naftnoj oblasti.

Glasnogovornik snaga zadužen za sigurnost obližnjih naftnih postrojenja Osama Khudairi izjavio je kako se vozač automobila Toyota Land Cruiser raznio u četvrtak na kontrolnom punktu na ulasku u grad Ras Lanouf, prenijela je agencija AFP.

Prema njegovim riječima, među poginulima je i 16-mjesečna beba.

Agencija Reuters navodi da je vozilo bilo uredu i da je eksplodiralo kada se približilo kontrolnom punktu.

Deseci mrtvih u Zlitenu

Drugi bombaš samoubica u četvrtak je napao školu za obuku policajaca u Zlitenu, zapadno od Tripolija, a tom prilikom poginulo je najmanje 70 osoba, dok je 127 ranjeno.

Tada je kamion pun eksploziva probio kapiju kompleksa i detonirao, a i za ovaj napad je ISIL preuzeo odgovornost kasnije u četvrtak.

Oružana grupa ISIL postaje sve jača u Libiji, hraneći se haosom koji potresa sjevernoafričku državu od revolucije 2011. godine, kada je svrgnut višedecenijski vladar Muammar Gaddafi.

U ponedjeljak je ISIL pokrenuo ofanzivu na naftne terminale u Ras Lanoufu i obližnjoj Al-Sidri, nakon višesedmičnih pokušaja za širenje na istok od Sirtea.

Svjetske sile strahuju da Libija može dalje propasti u nemire i haos te postati uporište ISIL-a na pragu Evrope.

Izvor: Agencije