Atina: Protest zbog reforme penzionog sistema

U Ateni su održani prosvjedi zbog predviđenih reformi mirovinskog sustava. Cjelokupan sustav socijalne zaštite u Grčkoj već godinama je u krizi.

Predviđene reforme nisu isključivo djelo grčke vlade, već su dio mjera koje je potrebno provesti da bi ta zemlja izašla iz financijske krize. 

Prosvjednici, članovi sindikata kojeg podupire komunistička partija, sukobili su se s policijom u Ateni.

Okupljeni ispred parlamenta, uspjeli su probiti policijski kordon. Nakon toga su se uputili prema zgradi u kojoj je smješten ured premijera Alexisa Tsiprasa.

Oštre rasprave 

Protive se predviđenim reformama mirovinskog sustava.

“Nezaposlena sam već četiri godine. Iako sam radila ukupno 20 godina, nikad neću dobiti mirovinu. Zar to nije tragično? Može biti i gore, ali mi želimo popraviti stanje”, kaže prosvjednica Panagiota Papapetropoulou.

“Već su nam smanjili mirovine. I smanjit će ih još. Mirovine će postati džeparci. Nove generacije će umjesto mirovina dobivati džeparac u visini od 100 do 200 eura”, kaže umirovljenik Stamatis.

Reforma sustava socijalne zaštite vrlo je problematična i izazvala je oštre rasprave u Grčkoj. Dio je to paket-mjera potrebnih da bi Grčka izašla iz financijske krize.

Ministar rada te zemlje Giorgos Katrougalos istaknuo je da su reforme podržali međunarodni financijeri.

‘Alternativa mjerama štednje’

“Oni su već prihvatili nukleus reforme, njezine osnovne principe. Prihvatili su da je to opća reforma, koja je alternativa mjerama štednje”, kaže Katrougalos.

Grčki sustav socijalne zaštite i sustav financiranja mirovinskih fondova godinama je u problemu.

Ali i reforma je problematična. Vlada tvrdi da nije cilj smanjiti mirovine već povećati doprinose koje radnici plaćaju.

No, to bi moglo voditi značajnom smanjenju plaća radnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije