Rouhani: Što prije osuditi napadače na Saudijsku ambasadu

Demonstranti u Teheranu zapalili zgradu Ambasade Saudijske Arabije (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani zatražio je od pravosuđa da što prije procesuira 50 osumnjičenih za učešće u napadu na Ambasadu Saudijske Arabije u Teheranu.

Rouhani je to zatražio od najvišeg zvaničnika pravosuđa Sadeqa Larijanija, prenosi AFP.

U pismu upućenom Larijaniju naveo je da počinioci moraju biti kažnjeni, kao i oni koji su naručili taj zločin.

Iranske diplomate su u srijedu napustile Saudijsku Arabiju nakon što je Rijad prekinuo sve veze sa zvaničnim Teheranom nakon napada na saudijsko diplomatsko predstavništvo u Iranu, objavili su saudijski državni mediji.

Odgovor na ubistvo imama

Osoblje Ambasade Irana u Rijadu, kao i Konzulata u Džedi, napustilo je Saudijsku Arabiju “privatnim iranskim avionom”, saopćila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Zvanični Rijad je prekinuo diplomatske odnose i obustavio aviosaobraćaj nakon što su demonstranti u Teheranu zapalili Saudijsku ambasadu, kao i Konzulat u Mashhadu.

Ti protesti su predstavljali odgovor na to što je Saudijska Arabija proteklog vikenda pogubila vodećeg šiitskog imama Nimra al-Nimra, organizatora šiitskih protesta 2011. godine.

Mohammed al-Nimr, brat pogubljenog imama, također je osudio napade na diplomatsku misiju Saudijske Arabije u Iranu.

“Volimo našu zemlju”, poručio je brat imama Nimra, koji je bio centralna ličnost 2011. godine u demonstracijama protiv režima, inspirisanim Arapskim proljećem, prenosi AFP.

Na svom Twitter nalogu napisao je da se cijeni ljubav koja se pokazuje prema Nimru koji živi u njihovim srcima, ali da odbija napade na Ambasadu Saudijske Arabije u Iranu ili na druga mjesta.

Izvor: Agencije