Merkel traži način za integraciju pridošlica

Građani imaju prava da pokrenu ozbiljna pitanja, istakla je Merkel (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da bi Njemačka morala da povede otvorenu debatu o načinu integriranja pridošlica.

Merkel je to rekla nakon što je policija identificirala 16 osoba osumnjičenih za seksualne napade, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih gradova u novogodišnjoj noći.

Građani imaju prava da pokrenu ozbiljna pitanja, istakla je Merkel, obećavši odlučnu akciju, prenosi Tanjug.

“Moramo da ponovo razgovaramo i o kulturnim osnovama naše koegzistencije”, kazala je ona.

Merkel je rekla da je dobro da su ti napadi pokazali da u nekim dijelovima postoji prezir prema ženama, prenijela je agencija AFP.

“Tome se moramo odlučno suprotstaviti”, naglasila je Merkel, dodajući da ne vjeruje da su to izolirani slučajevi.

Njemački listovi su u četvrtak objavili, pozivajući se na interni policijski izvještaj, da policajci nisu mogli da se izbore sa tolikim obimom napada u novogodišnjoj noći.

Nemoćna policija

“Policajci nisu mogli da spriječe sve te slučajeve, napade i krivična djela – bilo ih je toliko mnogo u isto vreme”, navodi se u policijskom izvještaju.

Gotovo 90 žena prijavilo je da su ih u noći između 31. decembra i 1. januara u blizini glavne željezničke stanice u Kelnu opljačkali, prijetili i seksualno ih maltretirali mladići, uglavnom pod utjecajem alkohola.

Šef policije u Kelnu je izjavio da su počinioci bili “arapskog ili sjevernoafričkog porijekla”, što je podstaklo desničarske organizacije da kritiziraju vladu u Berlinu zbog toga što otvorenih ruku prihvata izbjeglice.

Policija navodi da je do incidenta tokom novogodišnje noći došlo kad se otprilike 1.000 muškaraca podijelilo u grupice dok su policajci evakuirali trg u blizini željezničke stanice kako bi spriječili bacanje pirotehničkih sredstava sa visine u masu ljudi.

Nakon što je otkriveno da je u Njemačkoj u novogodišnjoj noći došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih gradova, pri čemu su počinioci uglavnom bili arapskog ili sjevernoafričkog porekla, oglasile su se i Švicarska i Finska rekavši da se to dogodilo i u njihovim zemljama.

Izvor: Agencije