Kina prednjači u broju pogubljenja

Nakon što je Saudijska Arabija izvršila 47 smaknuća, uključujući i šiitskog imama Nimr al-Nimra, uslijedile su brojne osude vlada, ali i nevladinih organizacija. 

Najoštrija sankcija koja postoji za počinjeno kazneno djelo je smrtna kazna. Primjenjivana je u svim dijelovima svijeta kroz povijest, a tako je i danas – od Teksasa do Japana.

Prema posljednjem izvještaju organizacije Amnesty international, broj zemalja koje primjenjuju smrtnu kaznu smanjen je na 22.

Tijekom 2014. godine 2.466 osoba je osuđeno na smrt i izvršeno je 607 smaknuća.

Kina je na prvom mjestu po broju izvršenih smrtnih kazni. Vjeruje se da je izvršila više tisuća egzekucija tijekom 2014. No, o tome nema preciznih podataka jer je to državna tajna.

Na drugom mjestu je Iran s više od 280 izvršenih smrtnih kazni tijekom 2014. godine. Slijedi Saudijska Arabija sa 90, pa Irak sa 61 izvršenom smrtnom kaznom.

U dijelu zemalja nagli skok egzekucija

U Sjedinjenim Američkim Državama izvršeno je 35 smrtnih kazni.

Kazneni zakoni koji nalažu smrtnu kaznu mogu biti sekularne prirode, kao što je slučaj u Kini ili Sjevernoj Koreji, ili se mogu pozivati na vjerske zakone, poput onih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili Maleziji.

Iako su konačni izvještaji o smrtnim kaznama za 2015. i dalje u pripremi, u nekim zemljama broj smrtnih kazni je naglo porastao.

Tako je Saudijska Arabija izvršila 153 smrtne kazne tijekom prošle godine, dvostruko više u usporedbi sa 2014.

U istoj godini, Iran je izvršio 957 egzekucija, višestruko više u usporedbi s godinom ranije.

Drastičan je to skok u primjeni najstrožije kazne u svijetu.

Izvor: Al Jazeera