Iran optužio S. Arabiju za napad na ambasadu u Jemenu

Stanovnici jemenskog glavnog grada kažu kako su u četvrtak zabilježeni deseci zračnih udara koalicije koja se bori protiv pripadnika pokreta Husi (EPA)

Avijacija Saudijske Arabije “namjerno” je bombardirala Iransku ambasadu u Jemenu, ranivši više pojedinaca među osobljem u Sani, optužio je u četvrtak glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Hossein Jaber Ansari, koga citira državna televizija.

“Ta namjerna akcija Saudijske Arabije krši sve međunarodne konvencije o zaštiti diplomatskih misija te je saudijska vlada odgovorna za nanesenu štetu i stanje ranjenih članova osoblja. Islamska Republika ima pravo štititi svoje interese u ovom slučaju”, izjavio je Ansari.

Prema iranskim medijima, napad je počinjen raketama koje su u srijedu navečer oštetile zgradu Iranske ambasade u Sani.

Stanovnici jemenske prijestonice kažu kako su u četvrtak ujutro zabilježeni deseci zračnih udara koalicije koja se bori protiv pripadnika pokreta Husi.

Diplomatski spor

Zvanični Rijad, koji je u diplomatskom sporu s Iranom zbog prošlosedmičnog pogubljenja uglednog šiitskog imama Nimra al-Nimra i još 46 osoba, optužio je Teheran za podršku pokretu Husi.

Koalicija je objavila kako istražuje iranske optužbe za napad na ambasadu u srijedu navečer te poručila kako su zračni udari u srijedu izvršeni na položaje raketnih lansera koje koriste Husi za napade na Saudijsku Arabiju te da Husi u napadima koriste napuštene ambasade u Sani.

Vlada Irana zabranila je u četvrtak uvoz svih proizvoda napravljenih u Saudijskoj Arabiji, objavila je iranska studentska novinska agencija ISNA.

Odluka je donesena na sastanku kabineta, kojim je predsjedavao predsjednik Hassan Rouhani, dodaje ISNA.

Izvor: Agencije