I u Cirihu seksualna zlostavljanja žena

Seksualno zlostavljanje žena, slično onom zabilježenom u njemačkom gradu Kelnu, dogodilo se tijekom novogodišnje noći i u švicarskom Cirihu, objavila je u četvrtak lokalna policija u priopćenju.

“Zaprimili smo više pritužbi na seksualno zlostavljanje u novogodišnjoj noći”, objavila je policija u Cirihu dodajući da je riječ o događajima usporedivim s onima u Njemačkoj.

Blizu sto žena u Kelnu bilo je žrtvama seksualnog napastvovanja koje su počinile skupine za koje se sumnja da je riječ o mladim sjevernoafrikancima ili Arapima.

Policija u Cirihu pokrenula je istragu te pozvala na suradnju moguće svjedoke kao i potencijalne žrtve da podnesu prijave ako su bile izložene napadu.

Zasad bez informacije o konkretnoj vezi

Policija dodaje da su događaji u dva grada slični, no da ne znaju ništa o postojanju bilo kakve konkretne veze između dvaju slučajeva, prenosi Hina.

Šest žena u Cirihu prijavilo je da su bile seksualno uznemiravane i opljačkane tijekom novogodišnje noći nakon što ih je okružila skupina muškaraca, navela je u priopćenju policija.

Policija navodi da je inicijalno dobila 24 odvojena izvješća o proslavama uz gradsko jezero te da su dodatne istrage pokazale da su u nekoliko slučajeva uključene žene koje su bile seksualno uznemiravane.

Žene govore o tome da ih je okružila skupina tamnoputih muškaraca, navodi policija.

Njemački ministar pravosuđa Heiko Maas, najavio je u četvrtak protjerivanja stranaca koji su prekršili zakon, reagirajući na izgrede u novogodišnjoj noći kada je veća grupa osoba stranog porijekla u Kelnu i drugim njemačkim gradovima seksualno napastvovala i pljačkala prolaznice, prenose njemački mediji.

Protjerivanja stranaca

“Tko misli da se kod nas može postaviti iznad zakona taj mora biti kažnjen bez obzira na to otkuda dolazi”, rekao je ministar pravosuđa iz redova Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za medijsku kuću Funke, prenosi Tanjug.

On je precizirao da stranci koji se nalaze u procesu provjere zahtjeva za političkim azilom mogu biti protjerani ako je za prekršaj koji su počinili predviđena zatvorska kazna duža od jedne godine.

“Ovakve kazne su kod seksualnih delikata u svakom slučaju moguće”, rekao je Mass te dodao da je nalaženje izvršitelja ovih prijestupa “zadatak od najvećeg prioriteta”.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je nakon novogodišnjih izgreda u Koelnu također reagirao tražeći mogućnost lakšeg protjerivanje izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom koji prekrše zakon.

Identificirana tri počinitelja

U međuvremenu je policija u Kelnu, koja se od izgreda u novogodišnjoj noći nalazi na udaru kritika zbog neefikasnosti, identificirala tri počinitelja.

Događaji u novogodišnjoj noći potaknuli su opsežne rasprave u medijima i na društvenim mrežama o stanju u zemlji nakon dolaska više od milijun izbjeglica u protekloj godini.

Rasne napetosti porasle su i u drugim dijelovima Europe zbog enormnog priljeva, bez presedana, migranata i izbjeglica koji su u rekordnom broju pristigli tijekom prošle godine bježeći od rata i siromaštva. 

Izvor: Agencije