Aktivisti: Rusija koristi kasetne bombe u Siriji

HRW tvrdi da Rusija koristi kasetne bombe u Siriji (AP)
HRW tvrdi da Rusija koristi kasetne bombe u Siriji (AP)

Grupa ruskih aktivista izjavila je u četvrtak kako posjeduje dokaz da su ruski avioni raspoređeni u Siriji naoružani kasetnim bombama, a službena Moskva to opovrgava.

Prošli mjesec je međunarodna grupa za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) saopćila da dokazi na terenu ukazuju na to da je Rusija u Siriji ili bacila kasetne bombe ili je njima opskrbila sirijske zračne snage, odnosno oboje. Rusko ministarstvo odbrane poreklo je navode HRW-a.

Međutim, grupa ruskih istraživačkih blogera Conflict Intelligence Team (CIT) objavila je u četvrtak fotografije i videosnimke iz ruskih medija i ministarstva odbrane za koje kaže da prikazuju streljivo u zračnoj bazi Khmeimim u Siriji, koju koriste ruske zračne snage, te da se vide kasetne bombe.

Bez komentara 

Jedan uposlenik ministarstva odbrane izjavio je u četvrtak da zbog blagdana nema zvaničnika koji bi mogli komentirati taj izvještaj.

Rusija nije potpisnica sporazuma UN-a o zabrani korištenja kasetnih bombi, ali CIT tvrdi da je na to obavezuje ženevska konvencija o zaštiti civila u ratu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO