Vapaj gladnih iz opkoljene Madaye

Iz užasa i tragedije sa kojom se suočavaju stanovnici opkoljene Madaye na periferiji zapadnog Damaska, čuju se jauci koji mole za pomoć i što hitnije djelovanje kako bi se spasili stanovnici izmučeni glađu u mjestu koje se već sedam mjeseci nalazi pod opsadom.

Snage sirijskog režima i borci libanskog Hezbollaha drže grad Madayu pod opsadom već sedam mjeseci.

Takva situacija dovela je do iscrpljenja svih zaliha hrane i lijekova, dok su se stanovnici suočili sa patnjama kojima se ne nazire kraj, budući da nisu u mogućnosti napustiti mjesto, niti im stiže pomoć sa osnovnim životnim potrepštinama.

Pothranjenost i iscrpljenost djece i starijih

Poziv djeteta da im se pruži pomoć slama svako srce koje u sebi ima i trunku milosti. Iz tišine ih je izvela glad koja ih je natjerala da govore o tome, iako su tako mali.

Nacionalna koalicija sirijskih pobunjeničkih i opozicionih snaga zatražila je hitno reagiranje Ujedinjenih naroda, međunarodne zajednice i prijatelja sirijskog naroda kako bi se što urgentnije dopremila pomoć opkoljenom zapadnom predgrađu Damaska.

 

Medicinski izvori kažu da je veliki broj starijih osoba i djece doveden u medicinske centre u Madayi na području Zabadanija, na periferiji Damaska, u nesvjesnom stanju i teškoj iscrpljenosti usljed pothranjenosti.  

Također su ukazali na to da se medicinski centri suočavaju sa akutnim nedostatkom medicinskog materijala te snježnom olujom koja je pogodila to područje.  

Dovoljno je reći da majke male bebe hrane vodom u kojoj je rastopljen džem, iako veoma dobro znaju da će se time samo privremeno ublažiti glad, toliko nemilosrdna da su stanovnici primorani jesti pse i mačke, travu i lišće s drveća, u vrijeme kada svijet zaboravlja ili se pravi da ne vidi i ne pruža im ruku pomoći.  

Glad i smrt prijetnja su za više od 40.000 stanovnika Madaye, što je direktna posljedica opsade, prema tvrdnjama sirijske koalicije.

Također, koalicija navodi da se sirijski režim i Hezbollah ne pridržavaju tačaka sporazuma Zabadani-Fu'ah, kojim se obavezuju na dopremanje pomoći u Madayu, zbog čega masovno umire stanovništvo ovog mjesta.

Izvor: Al Jazeera