UN sumnja da je u Siriji opet korišten sarin

Nekoliko zapadnih vlada sumnja da je Assadov režim predao sav svoj arsenal oružja ovog tipa (Getty Images)
Nekoliko zapadnih vlada sumnja da je Assadov režim predao sav svoj arsenal oružja ovog tipa (Getty Images)

Smrtonosno hemijsko oružje sarin vjerovatno je ponovno korišteno u Siriji, izjavio je vršitelj dužnosti šefa Odjela Ujedinjenih naroda za razoružanje Vijeću sigurnosti UN-a.

Kim Won-soo u utorak je razgovarao s novinarima nakon što je izvijestio Vijeće sigurnosti iza zatvorenih vrata o posljednjim djelovanjima Organizacije za zabranu hemijskog oružja.

U izvještaju tog tijela navodi se kako su istražitelji, koji su provjeravali 11 navoda o korištenju hemijskog oružja, došli do određene količine uzoraka krvi koji ukazuju na to da su “pojedinci u određenom vremenu bili izloženi sarinu ili sličnoj supstanci”.

Međusobne optužbe

“Dalja istraga je neophodna kako bi se otkrilo je li i u kojim uvjetima došlo do takvog izlaganja”, navodi se u izvještaju OPCW-a.

To tijelo vrši samo misije pronalazaka činjenica, no Vijeće sigurnosti UN-a je u augustu oformilo tim eksperata koji ih provjeravaju i ukazuju na krivce za hemijske napade u sirijskom ratu.

Glasnogovornik OPCW-a Malik Ellahi navodi kako još nije odlučeno koje će tijelo i hoće li uopće provesti dalju istragu navedenih uzoraka krvi.

Opozicijska Sirijska nacionalna koalicija traži od OPCW-a da istraži navodni hemijski napad od prošlog mjeseca u Moadamiyehu, predgrađu sirijskog glavnog grada Damaska, području koje pod opsadom drže snage sirijskog režima.

Opozicija krivi režim predsjednika Bashara al-Assada za ovakvo djelovanje, no sirijske vlasti negiraju takvo što i za navedeni napad krive pobunjenike i oružanu grupu Islamska država Irak i Levant.

Kim kaže kako timovi OPCW-a još provjeravaju informacije o navodnim hemijskim napadima, vrše istraživanja i rezultate šalju ekspertskom timu Vijeća sigurnosti UN-a, koji je poznat kao Zajednički istražni mehanizam.

“Potom će JIM izvršiti vlastitu istragu”, dodao je.

Izvještaj OPCW-a otvara i druga pitanja, uključujući i ono koje se odnosi na završetak uništenja zaliha hemijskog oružja koje je izvršila sirijska vlada, a što je zahtijevano međunarodnim dogovorom.

Napad u Istočnoj Ghouti 

Do ovog dogovora došlo je nakon napada sarinom u Istočnoj Ghouti, predgrađu Damaska, u augustu 2013. godine, kada je ubijeno više od 1.000 osoba.

Sirija je narednog mjeseca pristala uništiti sve svoje zalihe hemijskog oružja, po dogovoru koji su isposlovale Sjedinjene Američke Države i Rusija.

Posljednji kontingent od 1.300 tona hemikalija prijavljen OPCW-u predat je u junu 2014. godine, no nekoliko zapadnih vlada sumnja da je Assadov režim predao sav svoj arsenal oružja ovog tipa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO