Turska otvara 10 privremenih škola za Sirijce

U Turskoj se trenutno nalazi gotovo 2,5 miliona sirijskih izbjeglica (Anadolija)
U Turskoj se trenutno nalazi gotovo 2,5 miliona sirijskih izbjeglica (Anadolija)

Turska će otvoriti deset trening-centara – privremenih škola za sirijske izbjeglice u Reyhanliju, u blizini južne granice te zemlje, kazao je gradonačelnik tog grada Hueseyin Sanverdi.

Centri će biti otvoreni uz pomoć Ministarstva za obrazovanje, Ministarstva za katastrofe i djelovanje u hitnim slučajevima i Općine Reyhanli, kazao je Sanverdi, prenosi Daily Sabah.

“U Reyhanliju trenutno živi 108.000 Sirijaca. Ovi centri će omogućiti djeci da nastave obrazovanje”, kazao je i dodao da su radovi u toku na prvoj školi za izbjeglice u toj regiji.

Turska je usvojila politiku otvorenih vrata kada je riječ o civilima koji bježe od sukoba u Siriji i Iraku, a u toj zemlji se trenutno nalazi gotovo 2,5 miliona sirijskih izbjeglica.

Evropska unija je u novembru odlučila da će Turskoj osigurati tri milijarde eura za iduću godinu ili dvije kako bi popravila životne uvjete za 2,5 miliona Sirijaca koji sada žive u toj zemlji, uz obećanje da oni neće krenuti prema Evropi.

Nove žrtve na moru

Akcijski plan predviđa tri milijarde eura pomoći Turskoj, od čega bi 500 miliona eura išlo iz evropskog budžeta, a ostatak bi trebale osigurati zemlje članice.

One bi trebale uplatiti iznos po jedinstvenom kriteriju, njihovom doprinosu u evropskom budžeta na temelju bruto nacionalnog dohotka.

Turska žandarmerija je u utorak pronašla tijela 34 izbjeglice, među kojima i troje djece, na turskoj obali Egejskog mora, nakon što su se njihovi brodovi prevrnuli u dva odvojena incidenta u pokušaju da stignu do grčkog otoka Lezbosa.

Tijela su pronađena na obali u ljetovalištu Ayvalik te kod mjesta Dikili.

Brodovi s izbjeglicama, čija nacionalnost još nije utvrđena, potonuli su zbog lošeg vremena nakon polaska iz područja Dikilija.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnogi njemački gradovi suočavaju se sa nedostatkom radne snage.Razlozi su pad nataliteta i sve starije stanovništvo.Jedno od rješenja moglo bi da bude prihvatanje kvalifikovanih izbjeglica.  

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO