St. Louis: Tri godine zatvora imigrantici iz BiH

Optuženi se terete da su svjesno prikupljali sredstva i slali novac Ramizu Pazari (Al Jazeera)
Optuženi se terete da su svjesno prikupljali sredstva i slali novac Ramizu Pazari (Al Jazeera)

Jasminka Ramić, imigrantica porijeklom iz BiH, koja je u septembru priznala da je osigurala materijalnu pomoć pripadnicima naoružanih grupa, osuđena je na Saveznom sudu u američkom gradu St. Louisu na trogodišnju zatvorsku kaznu.

Dio je šestočlane grupe imigranata iz Bosne i Hercegovine optuženih u februaru prošle godine za prikupljanje novca i vojne opreme za Islamsku državu Irak i Levant te Al-Kaidu u Siriji i Iraku.

Jasminka Ramić, koja je dala ukupno 700 dolara, živjela je u Rockfordu, u saveznoj državi Illinois, odakle se sklonila u Njemačku, iz koje je je isporučena američkim vlastima.

Još pet optuženih

Ostalih petero optuženih: bračni par Ramiz i Sedina Hodžić, Armin Harčević, sve troje iz St. Louisa, Mediha Medy Salkičević iz Schiller Parka u Illionoisu te Nihad Rosić iz grada Utice, u saveznoj državi New York, izjasnili su se da nisu krivi, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

U optužnici piše da su svi slali novac i vojnu opremu Ramizu Pazari, za koga se smatra da je kao pripadnik Fronta al-Nusra poginuo u Siriji prije tri godine.

Pazara je do odlaska na Bliski istok živio u St. Louisu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO