Norveška vraća 5.000 izbjeglica u zemlje EU-a

U Norvešku 2015. godine ušlo 33.000 izbjeglica (EPA)
U Norvešku 2015. godine ušlo 33.000 izbjeglica (EPA)

Norveška je saopćila da će u Evropsku uniju vratiti do 5.000 izbjeglica.

Vlasti te skandinavske zemlje navele su da planiraju poslati između 4.000 i 5.000 izbjeglica natrag u zemlje EU-a, od kojih 860 u Mađarsku.

Premijerka Erna Solberg potvrdila je u Oslu da će ta zemlja uskoro početi sa slanjem tražilaca azila u druge države Evropske unije.

“Moramo zadržati strukture koje imamo u zemlji. Ne možemo prihvatiti da tražilac azila tek tako bira u kojoj državi želi podnijeti zahtjev. Prva zemlja u kojoj budu registrirani trebala bi se pozabaviti njihovim slučajem”, rekla je Solberg.

Pooštravanje imigracijskih pravila

Iz Ureda za imigracije je navedeno da će iz Norveške u zemlje EU-a biti vraćeno do 5.000 izbjeglica, od ukupno 33.000 koliko ih je tamo stiglo 2015. godine.

Norveška je krajem prošle godine pokrenula kampanju kako bi poručila izbjeglicama da Vlada planira pooštriti imigracijska pravila i da bi mogla vratiti kućama one čije molbe za azil budu odbijene.

Glasnogovornik Ministarstva pravde Gunnar A. Johansen tada je napisao da Vlada “ciljano bira ljude čije su molbe očigledno neosnovane” te da će osobe koje ne žele dobrovoljno napustiti Norvešku “biti vraćene silom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Brojni ratovi tokom prošle godine prouzrokovali su ogromna kretanja izbjeglica sa Istoka prema Zapadu.Zbog čega napuštaju svoje domove, kojim putevima bježe i gdje traže azil,  istraživao je Harun Karčić. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO