Netflix dostupan skoro u cijelom svijetu

Netflix nudi brojne popularne serije i filmove (EPA)

Američki servis za gledanje filmova i TV serija Netflix  je u srijedu proširio svoju ponudu u 130 zemalja, uključujući zemlje regije, čime će ovaj servis biti dostupan skoro u cijelom svijetu isključujući Kinu.

Ovim potezom Netflix želi da prevaziđe problem nastao usporavanjem pridobijanja novih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vrijednosti dionica kompanije, koja nude popularne serije kao što su “House of Cards”, “Orange Is The New Black” and “Narcos”, porasle su za 5, 5 posto, odnosno na 113,60 dolara nakon objave.

Među većim tržištima na koja će doći Netflix su Indija, Nigerija, Rusija te Saudijska Arabija, kazao je izvršni direktor kompanije Reed Hastings na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Širenje ponude

Kompanija, čije usluge su ranije bile dostupne u više od 60 zemalja, ranije je saopćila da planira svoje usluge ponuditi u 200 zemalja do kraja 2016. godine.

Ograničenja vlade SAD-a nametnuta američkim kompanijama znači da Netflix neće biti dostupan na Krimu, u Sjevernoj Koreji te u Siriji.

Kompanija je u srijedu saopćila da traži način da pruža usluge svog servisa u Kini. Kompanija je u julu saopćila da je moguće da se promijeni plan da se uđe na kinesko tržište 2016.

Netflix, koji ulaže velike sume kako bi se proširio globalno, saopćio je da planira da “posluje sa pozitivnom nulom tokom 2016. godine”, nakon čega bi počeo ostvarivati profit.

“Mislim da je naglašena potreba za Netflixom van nekoliko zemalja u kojim je dosada servis bio dostupan”, kazao je za Reuters Brian Blau, direktor odjela za istraživanje kompanije Gartner.

Izvor: Agencije