Merkel želi ograničiti dolazak izbjeglica

Merkel se ne slaže s prijedlogom da se u 2016. broj novih izbjeglica ograniči na 200.000 (EPA)
Merkel se ne slaže s prijedlogom da se u 2016. broj novih izbjeglica ograniči na 200.000 (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čiju useljeničku politiku kritizira i njena sestrinska stranka, a pod novim je pritiskom zbog napada na žene u Kelnu, rekla je u srijedu da želi ograničiti dolazak izbjeglica, ali i držati granice Evropske unije otvorenima.

Merkel, koja je u novembru napunila desetljeće na dužnosti, počinje 2016. pod novim pritiskom vlastitih konzervativaca koji žele ograničiti priljev tražitelja azila u Njemačku nakon rekordnih milion tražitelja i izbjeglica u 2015.

“Meni je vrlo važno da postignemo znatno smanjenje priljeva izbjeglica… a da istodobno čuvamo slobodu kretanja ljudi unutar Evropske unije”, rekla je Merkel novinarima na godišnjoj konferenciji njene sestrinske bavarske stranke, Kršćansko-socijalne unije (CSU).

To slobodno kretanje u 26 zemalja članica Šengenske zone koje nemaju unutrašnje kontrole granica bio je “motor ekonomskog razvitka i napretka”, rekla je kancelarka, prenosi Hina.

Danska, njemački sjeverni susjed, uvela je privremene granične kontrole u ponedjeljak u strahu da ona ne postane novo konačno odredište izbjeglica pošto je Švedska uvela kontrole kako bi smanjila priljev izbjeglica.

Merkel se ne slaže s prijedlogom čelnika CSU-a Horstom Seehoferom da se u 2016. broj novih izbjeglica ograniči na 200.000, što je jedva petina od milion pristiglih u 2015.

“Postoje brojna različita stajališta. To se danas vjerojatno neće promijeniti”, rekla je kancelarka na konferenciji u bavarskim toplicama Wildbad Kreuth, prenosi agencija DPA.

‘Opipljivo smanjenje’

Naglasila je da želi “opipljivo smanjenje” broja dolazaka, ali nije podržala brojku koju predlaže CSU.

Seehofer i drugi članovi njegove konzervativne stranke insistirali su da je ograničenje potrebno kako bi se s jedne strane smanjilo opterećenje za javne finansije, a s druge osigurala uspješna integracija useljenika.

Vlasti i infrastruktura u saveznoj pokrajini Bavarskoj, sjedištu CSU-a, najviše su pogođene masovnim izbjegličkim valom jer je većina od njih milion koji su u 2015. ušli u Njemačku stigla upravo preko Bavarske.

Kancelarka je i pod dodatnim pritiskom zbog napada na žene na Novu godinu u Kelnu što je skandaliziralo Njemačku.

“Budu li tražitelji azila ili izbjeglice ponavljali takve agresije” kakve su bile u Kelnu, “to mora voditi trenutačnom ukidanju njihova boravka u Njemačkoj”, rekao je Andreas Scheuer iz CSU-a, prenosi AFP.

Policiju u srijedu optužuju sa svih strana da nije bila spremna kada su se dogodili napadi u samome središtu grada iako su snage reda bile u blizini na novogodišnju noć.

Njemačke vlasti uzalud ističu da u ovom trenutku nemaju nikakav element o tome da su u napadima sudjelovale izbjeglice, no protivnici kancelarke ističu da su napadnute mlade žene tvrdile da su napadači “sjevernoafričkog” ili “arapskog” izgleda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO