Ko su muškarac i dječak iz novog videa ISIL-a?

Siddhartha Dhar prešao je s hinduizma na islam, a živio je u istočnom Londonu (Reuters)
Siddhartha Dhar prešao je s hinduizma na islam, a živio je u istočnom Londonu (Reuters)

Maskirani muškarac u videu oružane grupe Islamska država Irak i Levant, koji prikazuje ubistvo pet ljudi optuženih da su zapadni špijuni, vjerovatno je iz Londona i poznat je kao “Sid”.

Britanski mediji identificirali su ga kao Siddharthu Dhara, koji je napustio Veliku Britaniju dok je bio oslobođen uz kauciju, nakon što je uhapšen pod sumnjom da se pridružio zabranjenoj grupi i podržavao terorizam.

U videu se, također, pojavljuje dječak koji nosi crni povez na glavi i maskirnu odjeću, prijeteći na engleskom jeziku da će “ubiti nevjernike”.

Sunday Dare, koji je nigerijskg porijekla i živi u Londonu, identificirao je dijete kao svog četvorogodišnjeg unuka Isu.

Dječak s puškom

Dare je rekao britanskim medijima da je njegova kćerka, koja je odrasla kao pobožna kršćanka imena Grace prije nego što je prešla na islam i promijenila ime u Khadijah, uzela Isu i odvela ga u Siriju da se pridruže ISIL-u.

Posljednji video pogubljenja podsjetio je i na “Jihadi Johna”, još jednog britanskog člana ISIL-a, koji se pojavljuje u nekoliko videa u kojima se ubijaju taoci.

Vjeruje se da je on ubijen u američkim zračnim napadima prošle godine.

Siddhartha Dhar prešao je sa hinduizma na islam, a živio je u istočnom Londonu.

Redovno je išao na proteste sada zabranjene organizacije Al-Muhajiroun i često je putem medija davao podršku radikalnim idejama.

Od kada je napustio Veliku Britaniju Dhar, koji je prije toga prodavao kule i zamkove na napuhavanje za djecu, dobio je dodatnu pažnju kroz online videa u kojima je hvalio život pod ISIL-om.

Khadijah Dare, također, širi propagandu ISIL-a i postavlja fotografije sebe i svog sina s puškom.

U međuvremenu je glasnogovornik koalicije predvođene SAD-om rekao da je teritorija koju je držao ISIL smanjena za 40 posto u Iraku te za 20 posto u Siriji u 2015. godini.

Uspjesi iračke vojske

ISIL je 2014. godine osvojio trećinu Iraka, zauzevši Mosul, najveći grad na sjeveru, te približivši se Bagdadu.

Međutim, posljednjih sedmica iračka vojska postiže uspjehe. 

U Siriji se ISIL bori protiv vojske predsjednika Bashara al-Assada i pobunjeničkih grupa.

U toj zemlji na grupu zračne napade izvodi koalicija i Rusija. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO