ISIL potvrdio smrt novinarke Hassan u Raqqi

Ruqia Hassan, koja je pisala pod pseudonimom Nissan Ibrahim, u svojim je tekstovima opisivala život građana Raqqe (Twitter)

Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant pogubili su novinarku Ruqiju Hassan, koja je pisala o svakodnevnom životu u okupiranom sirijskom gradu Raqqi, nakon što su je optužili za špijuniranje.

Ruqia Hassan (30) je ubijena još u septembru, ali se vijest o njenoj smrti proširila tek sad, jer je ISIL na društvenim mrežama do sada tvrdio da je ona živa, prenosi britanski list Guardian.

Hassan, koja je pisala pod pseudonimom Nissan Ibrahim, u svojim tekstovima je opisivala život građana Raqqe, grada pod kontrolom ISIL-a, kao i česte zračne udare koalicije, na čelu sa SAD-om, na položaje ove grupe.

Poruke na Facebooku

Studirala je filozofiju na Univerzitetu u Halepu, a kasnije se pridružila opoziciji protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Kada su pripadnici ISIL-a osvojili Raqqu, odbila je napustiti taj grad.

ISIL je nadzirao Ruqiju Hassan, a u augustu je pritvorena pod optužbom da je u kontaktu s pripadnicima Slobodne sirijske vojske, koje ISIL smatra izdajicama.

Ruqia Hassan je na Facebooku često pisala o tome kako se osjeća te o muzici koju sluša, a svojim pratiocima na toj društvenoj mreži upućivala je poruke pune nade.

Sirijski aktivisti navode da Ruqia Hassan nije jedina sirijska novinarka koju su pripadnici ISIL-a pogubili, ali se identitet i broj drugih ne zna.

Izvor: Agencije