Građani strahuju od krvoprolića u Oregonu

Naoružana grupa demonstranata i dalje odbija napustiti kompleks nacionalnog parka u saveznoj državi Oregon, koji su zauzeli prije pet dana, zahtijevajući da savezna vlada vrati zemljište na kojem se nekada uzgajala stoka.

Opsada predstavlja izazov za Vladu, a mnogi lokalni stanovnici strahuju da bi problem mogao prerasti u krvoproliće.

Na tornju za osmatranje, sa kojeg zaposlenici parka inače prate kretanje ptica i drugih životinja, sada se nalaze naoružani antivladini demonstranti, koji budno prate šta se dešava u tom području. Na konferenciji za novinare demonstranti nisu rekli mnogo, ali njihova je poruka da će ostati koliko god je potrebno.

To područje poznato je po uzgoju stoke, a u njemu se nalaze stotine privatnih imanja. Omjer grla i stanovnika ovdje je 14:1 u korist stoke, a gotovo 70 posto pašnjaka je u vlasništvu savezne vlade, prema kojoj stočari gaje duboko nepovjerenje.

Steve Turner, električar u penziji, podržava zahtjeve stočara. Kaže da im Vlada onemogućava da rade i žive od svog rada.

“Smatram da je Vlada pretjerala i da radi ono što ne bi trebala”, rekao je Turner.

Podijeljena mišljenja

U lokalnoj prodavnici, u kojoj stočari nabavljaju potrepštine, većina kupaca sa sumnjom gleda na saveznu vladu. Ali, mišljenja se razilaze o tome pomažu li ove demonstrancije ili, pak, odmažu njihovim nastojanjima da od Vlade preuzmu kontrolu nad spornim zemljištem.

“Podržavam njihove zahtjeve, ali ne i način na koji ih traže”, navodi Bob Daniels, stanovnik Burnsa.

“Smatram da ovim samo prave probleme, koji ovom gradu ne trebaju. Ovo nam nije trebalo”, kazala je Kelli Kelley, stanovnica Burnsa.

Neki stanovnici ne slažu se s demonstrantima.

“Ne slažem se s onim šta rade. Trebaju se vratiti kućama i smiriti strasti. Većina stanovnika je uplašena, a to nikako nije dobro”, smatra stanovnik Burnsa koji je želio ostati anoniman.

“Škole i neke firme u Burnsu i dalje su zatvorene iz sigurnosnih razloga, jer je objekte u vlasništvu savezne vlade zauzela naoružana grupa. Danas je zakazan sastanak šerifa i stanovnika, na kojem će biti govora o tim zabrinutostima. U međuvremenu, stanovnici ove zajednice se nadaju mirnom rješenju opsade”, javlja reporter Al Jazeere Gabriel Elizondo.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO