Gordon: SAD treba Gulena izručiti Turskoj

FBI je istraživao nekoliko škola koje se povezuju s Fethullahom Gulenom (EPA)
FBI je istraživao nekoliko škola koje se povezuju s Fethullahom Gulenom (EPA)

Bivši glasnogovornik Pentagona, penzionirani komandant američke mornarice Jeffrey D. Gordon, objavio je u kolumni za The Hill, dnevni politički magazin iz Washingtona, da Fethullah Gulen, vođa pokreta Hizmet, treba biti deportiran u Tursku, kako bi se suočio s tamošnjim pravosuđem.

Gulenov pokret doveo je u kontekst terorističke organizacije koja djeluje iz sjene, praveći paralelna društva u državama širom svijeta.

Rekao je da je već dovoljno teško održati sigurnost u SAD-u nakon posljednjih napada i da su Americi najmanje potrebni pojedinci koji manipulirajući religijom žele izgraditi kult ličnosti.

Gordon je, također, spomenuo istragu o zloupotrebi državnih fondova u Gulenovim školama.

Američki Federalni istražni biro (FBI) istraživao je nekoliko škola koje se povezuju s Gulenom, a u vezi s navodnim neadekvatnim trošenjem javnih sredstava i sumnjivim imigracijama hiljada mladih nastavnika.

Nevidljiva antivladina sila

Nakon dobro usklađene korupcije i indoktrinacije, sljedeći korak je lobiranje kod američkih političara za podršku, rekao je Gordon.

Naveo je važnost Turske, kao druge najveće vojne sile među članicama NATO-a.

Spomenuo je izazove s kojima se ta zemlja susreće posljednjih godina, kao što su Radnička partija Kurdistana i 2,5 miliona sirijskih izbjeglica.

Gordon je istakao da je “posljednja stvar koju Turska treba nevidljiva sila koja pokušava potopiti Vladu”.

Skrenuo je pažnju na bitnost saradnje u borbi protv terorističkih organizacija i napada.

Vlada Turske je dva puta upozoravala Francusku o napadaču, što je na kraju prouzrokovalo smrt 89 ljudi u Parizu. Poruka je jasna – mora postojati jedinstvena obavještajna služba Amerikanaca i Evropljana koja bi mogla poduzeti odlučne akcije u borbi protiv ekstremista”, kazao je Gordon.

Izvor: Agencije


Povezane

Turski pokret Gulen, poznatiji kao Hizmet, nekada je bio blizak Stranci pravde i razvoja i Recepu Tayipu Erdoganu. Međutim, odnosi su se pogoršali 2013. godine. Pokret je proglašen terorističkom organizacijom i od tada turska policija često hapsi njegove pripadnike. Harun Karčić donosi priču o razlozima njihovog raskola.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO