Najmanje 14 mrtvih u izgorjelom autobusu

Vatrogasci ugasili požar za 10 minuta, 14 osoba preminulo na licu mjesta, a 32 povrijeđene (AP)

Najmanje 14 osoba je poginulo, a više od 30 povrijeđeno u autobusu koji je izgorio u utorak u Kini, a vlasti navode kako su u potjeri za osumnjičenim za paljenje vatre, javlja agencija AP.

Incident se dogodio u Yinchuanu, glavnom gradu kineske regije Ningxia, u sedam sati ujutro po lokalnom vremenu, kazala je glasnogovornica vatrogasaca ove regije, koja je Agenciji dala samo svoje prezime Wang.

Nešto kasnije državna televizija CCTV je objavila kako policija traži osobu imena Ma Yongping koja je povezana s „velikim krivičnim djelom“. Glasnogovornik Ureda za javnu sigurnost Yinchuana potvrdio je ovaj nalog koje su dobile lokalne policijske vlasti te dodao kako policija i dalje istražuje incident.

Smaknut zbog sličnog zločina

Wang je navela kako su vatrogasci ugasili požar za deset minuta te da je 14 osoba preminulo na licu mjesta, dok su 32 povrijeđene. Dodala je kako se uzrok požara još istražuje.

Proteklih godina dogodilo se nekoliko ozbiljnijih požara autobusa u Kini, za koje se krive osobe s psihičkim problemima ili koje se nekome svete.

Prošle godine je 35-godišnji muškarac pogubljen jer je zapalio autobus u gradu Hangzhou jula 2014. godine, a tom prilikom povrijeđene su 33 osobe. Sud je smatrao kako se Bao Laixu želio osvetiti društvu i kako je želio okončati vlastiti život jer je ponovno obolio od tuberkuloze.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO